Nekadašnji golman Sarajeva i bivši U-21 reprezentativac BiH Vladan Kovačević, nije se našao na spisku selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija za predstojeće kvalifikacione utakmice.

Od strane izvora “Sportske.ba” iz Fudbalskog saveza Srbije potvrđeno nam je da selektor A reprezentacije Srbije Vladana Kovačevića nije pozvao jer su u administraciji Saveza shvatili da imaju problem sa registracijom golmana Rakowa.

Kako nam otkriva naš izvor iz FS Srbije, u toku je proces između FS Srbije i FIFA-e kako bi sa druge strane ipak pokušali da Vladan dobije zeleno svjetlo da može braniti za Srbiju.

Naime, prema promjenama FIFA pravila, koje su izglasane u septembru 2020. godine, igrač ne može promijeniti fudbalsko državljanstvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

Iako FS Srbije sada čeka teška “diplomatska borba”, u slučaju da Vladan Kovačević dobije zeleno svjetlo, bio bi to presedan FIFA-e.

Podsjetimo, sličan slučaj imao je fudbaler Stuttgarta Borna Sosa. Sosa je želio igrati za “A” reprezentaciju Njemačke, ali kako nije ispunjavao navedene uslove, budući da je ranije igrao za U-21 Hrvatske, na kraju se ipak opredijelio za “Kockaste”.