Edis Kovačević, predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar, u intervju za Raport.ba govorio je o mnogim temama vezanim za FK Željezničar, prije svega o strateškom partneru, igračkom kadru, poreznom dugu i mnogim drugim temama.

Prvi čovjek sarajevskih “Plavih” nije se ustručavao odgovoriti na sva pitanja, u skladu s onim što i sam propagira na Grbavici – transparentno i konkretno.

Kovačević je odgovorio na pitanje vezano za strateškog partnera:

Kakva je situacija sa Eldinom Diglisićem, koji je dugo figurirao kao potencijalni strateški partner. Da li je došlo do konkretnih pregovora s njim. Koje su eventualne smetnje kad je u pitanju pronalaženje strateškog partnera?

Edis Kovačević: Digislić je imao rok
“Klub je svojim dopisima u dva navrata kao i na press konferenciji početkom decembra 2022. godine, Eldinu Diglisiću dao rok do 31. decembra 2022. godine da se očituje o statusu daljnjih pregovora vezanim za strateško partnerstvo.

Diglisić nije dostavio potvrdan odgovor da želi pristupiti potpisivanju ugovora i klub je na sjednici Skupštine 19.1.2023. godine donio odluku da formira radnu grupu koja će u najkraćem roku pripremiti novi javni poziv sa različitim modalitetima ulaganja u klub.

Na novi javni poziv mogu se javiti sva pravna i fizička lica koja su zainteresirana za strateško investiranje, uključujući i dosadašnja lica koja su bila u kontaktu sa klubom po pitanju strateškog partnerstva. Željezničar je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da napravi dogovor sa izabranim strateškim partnerom.

Također je bitno napomenuti da nijedan drugi potencijalni investitor nije odbijen zbog izabranog strateškog partnera. Pravna forma kluba, Udruženje građana, sama po sebi je vrlo otežavajuća okolnost za ulazak strateškog investitora. Jer, svaki potencijalni investitor ima namjeru da kupi klub, a to po našim zakonskim propisima nije moguće”.

Da li je tačna informacija da je među zainteresiranim za ulogu strateškog partnera bio (ili je još) i brat aktuelnog investitora u FK Sarajevo Ismira Mirvića?

“Klub ne može potvrditi ovu informaciju zbog potpisanih ugovora o povjerljivosti. Pored Eldina Diglisića, bilo je nekoliko zainteresiranih ponuđača, ali je ponudu dao samo Eldin Diglisić”.

Zatekli smo dugove

Koliko uopće budućnost Željezničara ovisi o tome hoće li klub imati ili ne strateškog partnera?

“Radili smo maksimalno da strateški investitor uđe u klub, ali su se istovremeno poslovne aktivnosti provodile kao da strateški investitor neće doći. Nismo se na to oslonili u toj mjeri da smo sve svoje redovne aktivnosti zanemarivali.

Naravno, ulazak investitora bi olakšao poslovanje imajući u vidu breme duga koje smo kao ova rukovodna struktura zatekli polovinom septembra 2021. godine”.

Drugim riječima, mogu li se velike ambicije koje klub Željinog ranga ima ispuniti bez strateškog partnera?

“Naravno da mogu, ali će trebati više vremena. Imamo naslijeđene dugove koje su ostavile ranije strukture kluba. Oni se ne mogu u jednoj ili dvije kalendarske godine otplatiti.

Klub je u 2022. godini pokazao da može poslovati pozitivno. Iz tog pozitivnog finansijskog rezultata mogu se generirati sredstva za investiranje u sportski segment.

Problem je što ta sredstva budu utrošena na otplaćivanje ranijih dugova. Ali, i u takvom ambijentu smo unaprijedili sportski segment, na čelu s našim Samirom Bekrićem”.

Obaveze prema državi apsolutni prioritet
Šta je najveća kočnica u radu kluba, u finansijskom smislu, može li klupska imovina biti ugrožena?

“Najveća kočnica u radu kluba su naslijeđeni dugovi od cca 7 miliona KM, bez kamata. Apsolutni prioritet u našem radu su bile obaveze prema Poreznoj upravi FBiH. Za vrijeme našeg mandata uplatili smo 1.120.000 KM redovnih poreza i doprinosa, kao i 100.000 KM kao prvu tranšu duga koji je nastao prije našeg ulaska.

Smatramo da smo kao sportski kolektiv koji je, u ovako kratkom roku, uplatio najviše sredstava u budžet vrlo ozbiljan poreski obveznik. Nikome ne smije niti može biti u interesu da se nad istim provodi postupak prinudne naplate i oduzima imovinu.

Mi smo pokazali jasno opredjeljenje da su nam obaveze prema državi apsolutni prioritet. Intenzivno radimo na tome da se i raniji dug krene otplaćivati u većim iznosima”.

Ovo je već deseta godina koja protiče bez titule prvaka Bosne i Hercegovine. Šta nedostaje “Plavima” da se ponovo upuste u borbu za titulu?

“Unapređenje sportskog segmenta i sa time povezani rezultati su mogući kada se konsoliduju finansije kluba koje su zatečene u jako lošem stanju. Navedeni problem pokušavamo riješiti i ulaskom strateškog investitora”.

Najbolji ambijent za stasavanje mladih
Koliko Željo, kad je igrački pogon u pitanju, može profitirati iz aktuelne situacije s obzirom na to da je veliki broj mladih igrača dobio šansu. Može li to biti u budućnosti okosnica tima? Postoji li pritisak za eventualnom prodajom igrača zbog finansijske situacije?

“Naša trenutna ekipa je spoj mladosti i iskustva. To je, po nama, najbolji ambijent za stasavanje mladih igrača. Željo je po tome uvijek bio poznat. Vidljiv je napredak u sportskom segmentu kada to poredimo sa prošlom sezonom.

Nekoliko igrača je u izlogu. Mi nastojimo da ih zadržimo da dodatno poboljšaju kvalitet kako bi kasnije napravili jake iskorake u svojim karijerama od kojih će igrač, ali i klub, imati značajne benefite. Svaka ponuda koja dođe ozbiljno će se razmotriti. Donijet će se odluka koja je samo u interesu kluba”.

Općenito, kakva je sada situacija s igračkim kadrom, kad su u pitanju dolasci ili odlasci? Postoje li ponude za Željine igrače?

“Obzirom da kao klub imamo limitiran budžet za igrače, pojačanja će biti samo ciljana odnosno ona koja nam mogu dalje unaprijediti ekipu. Također, bit će raskida ugovora kako se ne bi trošila finansijska sredstva potrebna za pojačanja.

Kompletni intervju Edisa Kovačevića možete pročitati OVDJE.

Raport.ba