Predstavnik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Nebojša Ivković u svojstvu inspektora za stadione i delegacija Fudbalskog saveza BiH boravili su u ponedjeljak poslijepodne u Gradskoj upravi Zenica.

Tokom jednoiposatnog razgovora sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem i saradnicima, predstavnik krovne kuće evropskog fudbala, upoznat je sa projektom fazne rekonstrukcije stadiona Bilino polje. U prvoj fazi, planirana je rekonstrukcija južne i sjeverne tribine čime bi se kapacitet zeničkog stadiona povećao za oko 6.000 sjedećih mjesta. Druga faza planira investiciju na istočnoj tribini, kojom bi dodatno poboljšali uvjeti za fudbalere, službena lica, povećao kapacitet ViP lože, stvorili bolji uvjeti za rad medija itd. Jednom riječju zadovoljeni bi bili svi kriteriji koje zahtijeva UEFA.

Za realizaciju prve faze potrebno je oko tri miliona eura i period od šest do deset mjeseci. Isto bi vremena bilo potrebno i za drugu fazu. Treća faza predviđa rekonstrukciju kompletnog stadiona Bilino polje, u nivou sadašnje zapadne tribine, gdje bi se kapacitet povećao na približno 23.500 sjedećih mjesta.

– Ovo što sam čuo i vidio kada je u pitanju trenutno stanje, ali i projekat rekonstrukcije, zaista je ohrabrujuće. Prijatno sam iznenađen Bilinim poljem. Grijači travnjaka, sam teren, integrirani videonadzor stadiona i prilaza objektu, ostavili su jak utisak. Osim toga, raduje opredijeljenost gospodina gradonačelnika da Grad Zenica pomogne rekonstrukciju, kao i da je spreman sve kapacitete staviti na raspolaganje N/FSBiH – rekao je Nebojša Ivković, UEFA-in ekspert za infrastrukturu koji je nedavno u Parizu bio delegat na utakmici Lige prvaka PSG – Real Madrid.

Zenica i stadion Bilino polje još su u prednosti u odnosu na ostale gradove i stadione kada je u pitanju domaćinstvo najboljim bh. fudbalerima. Potvrdio je to i Nihad Hodžić, ekspert N/FSBiH za infrastrukturu, koji je rekao da je N//FSBiH za domaće utakmice Lige nacija prijavio upravo Bilino polje.

Gradonačelnik Kasumović ponovio je opredijeljenost i želju Gradske uprave i građana Zenice da ostanemo domaćini reprezentaciji BiH.

– Pokazali smo se kao odlično domaćini, imamo najbolje uvjete, a i tradicija je na strani Zenice. Nastavit ćemo da poboljšavamo uvjete jer želimo da se utakmice A reprezentacije BiH ubuduće igraju na Bilinom polju – rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na sastanku je predstavljeno idejno rješenje budućeg izgleda stadiona Bilino polje, koje je ostavilo jak utisak na delegacije N/FSBiH i UEFA.

Faktor.ba