Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina dogovorile su mjere kojima će smanjiti američki trgovinski deficiti u robnoj razmjeni s Kinom tako što će Kina kupovati više američke robe, javlja Anadolu Agency (AA).

“Da bi odgovorila na rastuću potrebe za potrošnjom kineskog naroda i potrebu za visokokvalitetnim ekonomskim razvojem, Kina će znatno povećati kupnju robe i usluga iz SAD-a. Time će pomoći podržati rast i zapošljavanje u Sjedinjenim Državama”, navodi se u izjavi koja je objavljena po završetku razgovora između izaslanstava dviju zemalja u kojima je s kineske strane sudjelovao i zamjenik premijera Liu He.

Kina je prošle godine prema SAD-u imala rekordni robni suficit od 375,2 milijarde dolara. Trump želi da se on smanji za 200 milijardi dolara do 2020. Godine.

Trump je, također, nametnuo Kini 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, a najavljene su i drastičnije mjere koje bi trebale da nadoknade gubitke koje američke kompanije trpe.

Washington i Peking se nisu mogli složiti u svojim posljednjim razgovorima o brojkama za smanjenje kineskog trgovinskog suficita.

Dvije zemlje pokušavaju izbjeći trgovinski rat prije nego što na snagu u utorak stupe američke carine na kineski uvoz.