Prije nekoliko dana je iz Beograda stigla potvrda da su radna dozvola i viza riješeni za Raphaela Lea'i Ohanua Jr., reprezentativca Solomonskih otoka i sada je ovaj izuzetno talentovani fudbaler na raspolaganju Nedimu Jusufbegoviću.

Danas su konačno završene sve procedure i tačno dva mjeseca od njegovog dolaska Raphael je i službeno igrač Veleža. Ova će vijest zasigurno obradovati sve navijače Veleža koji su s nestrpljenjem iščekivali da se ispoštuju birokratske i administrativne aktivnosti neophodne za Raphaelovo sticanje prava nastupa u dresu Rođenih.

Popularni Rafa, kako su ga već nadimkom počastili navijači, na sebe je skrenuo pažnju u prvoj ozbiljnoj test utakmici u januaru protiv hrvatskog trećeligaša Neretvanca iz Opuzena. U pobjedi 7:0 Lea'i je postigao gol i zabilježio asistenciju.

Odigrao je uspješno i na pripremama u Antaliji.

U svojoj državi Raphael je prava mega zvijezda. O njemu je pisao ugledni sportski dnevnik Marca iz Španije, dok mu je službena web stranica FIFA-e posvetila značajan prostor. Naime, oba ova izvora spominju i bh.velikana FK Velež što je ogromna reklama i klubu i državi jer je Rafin dolazak u redove Rođenih prvi slučaj da jedan igrač iz ove otočke države u Oceaniji dođe da igra u Evropi.

Rafina službena premijera tako bi mogla uslijediti već u nedjelju kada Velež dočekuje Slobodu. Opći je dojam da će reprezentativac Solomonskih otoka imati šta pokazati na premijerligaškim terenima Bosne i Hercegovine. Na dresu će najvjerovatnije nositi broj 27.

(Nermin Bise)