Marketing

U kompaniji „Standard“ iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom namještaja, čak 500 radnika dobilo je otkaze, kazao je predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo.

– Jutros (jučer ujutru, op. a.) sam dobio i zvanično da je 500 radnika dobilo otkaz, upitno je i radno mjesto za ovih 400 radnika, koliko je ostalo. Oni imaju ugovore na neodređeno, a razmatra se da se i njima da otkaz, ali treba ispoštovati zakon u ovom slučaju – pojasnio je Ećo.

Krizni štabovi
Dodao je da je ovaj crni scenarij predvidio još prošle sedmice.

Marketing

– Sad imamo još jednu kompaniju u Sarajevu koja priprema otkaze za 500 radnika, a najvjerovatnije će se to desiti u ponedjeljak ili utorak. To su informacije s terena – rekao je Ećo.

Prema njegovim riječima, Udruženje poslodavaca ima definirane prijedloge kako bi se sve ovo zaustavilo.

– Međutim, niko da nas shvati ozbiljno i sasluša. Pregovaramo s kriznim štabovima za ekonomiju i u KS, ali i na nivou FBiH. Nastojimo da nađemo rješenje za ove radnike koji su ostali bez posla, želimo im pomoći. Mjere koje bi se trebale donijeti moraju se usvojiti po hitnoj proceduri, kasno će biti ako se to desi u četvrtak ili petak naredne sedmice – poručio je Ećo.