Izvršni odbor FS BiH je prekinuo takmičenje u Premijer ligi i prema stanju na tabeli titulu prvaka dodijelio FK Sarajevu. Odluka je izazvala brojne reakcije, a najglasniji su bili iz redova FK Željezničara.

Na prozivke gradskih rivala FK Sarajevo je uputilo odgovor.

Nakon više sastanaka sa FSBiH gdje je stav Kluba bio da se sezona treba nastaviti ukoliko se steknu potrebni uslovi, današnjom odlukom na osnovu instrukcija nadležnih organa, okončana je sezona 2019/20. Osvajanjem najviše bodova nakon 22. kola gdje je svaka ekipa odigrala po dva meča međusobno, po sedmi put ukupno, a drugi uzastopno FK Sarajevo prvak je države. Potvrdom titule na osnovu trenutnog stanja FSBiH je slijedio brojne primjere iz Evrope gdje je sezona zaključena nakon kompletiranja dvije trećine prvenstva – saopćeno je iz FK Sarajevo.

– Pobrinuli smo se da su igrači testirani, da stadion zadovoljava potrebne uvjete, sve što je bilo u našoj moći. Odluka Takmičarske komisije i Izvršnog odbora je potpuno osnovana obzirom na kompletirani broj utakmica. Čestitam navijačima, igračima i ostalim uposlenicima na odbrani titule prvaka BiH – rekao je predsjednik Upravnog odbora kluba sa Koševa Senad Jahić.

– Šokantno. Prvoplasirana ekipa na tabeli proglašena šampionom – napisali su na zvaničnom Facebook profilu Bordo kluba.