Košarkaška reprezentacija BiH je danas u Rigi (Latvija) pobijedila Grčku sa 84:69 i kolo prije kraja obezbijedila prvo mjesto u grupi H kvalifikacija za Eurobasket 2022.

Selektor Vedran Bosnić je nakon meča čestitao svojim momcima na odličnoj igri.

“Prije svega želim da čestitam mojim momcima jer su napravili nevjerovatan posao. Uspjeli smo zadržati Grčku ispod 70 poena i pobijedili ih po prvi put u historiji u zvaničnim susretima i to je sjajno. Sjajna utakmica za nas. Kontrolisali smo veći dio susreta i bili bolji u svakoj četvrtini. Iako smo ranije osigrali Eurobasket, bili smo veoma motivisani”, kazao je Bosnić i dodao:

“Sedam godina nismo igrali na prvenstvu i kada sam tek preuzeo selekciju bio sam motivisan da napravim sve što je u mojoj moći kako bih usrećio narod u svojoj domovini. Naša grupa je jedna od najtežih u kvalifikacijama, ali momci su obavili odličan posao.”

John Daniel Roberson, naturalizovani Amerikanac, je istakao da je ovo jedan od najvećih uspjeha u njegovoj karijeri.

“Bila je ovo sjajna utakmica. Mislim da smo odigrali veoma dobru odbranu, pomagali jedni drugima i dijelili loptu u napadu. Za mene je čast biti dio ovoga, igrati za BiH sa ovim nevjerovatnim momcima. Ovo je definitivno jedan od najvećih uspjeha u mojoj karijeri.”

Eurobasket 2022 igrat će se u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj.