U izvještaju se navodi kako su dvije najraširenije prevare bile FlashingPuma i Cardilafall.

A pravila Play SAtorea u kombinaciji sa procedurama sigurnosti spasili su brojne korisnike od potencijalno opasnih programa, ističu stručnjaci iz Googlea.

Google je sve više vremena uložio u svoj operativni sistem, a prema izvještaju, opasni programi čine 0.04 posto svih downloada sa Play Storea. Prošle godine, Google je taj broj smanjio na 0.02 posto, a razlog ovoga leži u novim pravilima koji na drugačiji pristup sagledavaju aplikacije.

Konkretno, prevare koje se temelje na klikanju po linkovima sada se smatraju dovoljnim razlogom za micanje aplikacije iz prodavnice.

Ovaj izvještaj, naime, navodi da su dvije najraširenije prevare bile gore pomenute aplikacije, te da su njihovi glavni ciljevi bili Meksiko, Brazil i Amerika. A razlog infekcije su neslužbeni izvori aplikacija.

Za razliku od aplikacija na Appleovom iOS app Storeu koji ujedno služi kao i jedini i glavni način instaliranja na IPhonu i iPadu, korisnici Androida aplikacije mogu instalirati i direktnim linkovima, odnosno iz nepoznatih izvora.

Platforma Google, naime, tvrdi da instaliranje aplikacija isključivo putem Play Storea smanjuje mogućnost infekcije za čak osam puta. Googleov izvještaj također naglašava činjenicu da korištenje nove verzije operativnog sistema poboljšava zaštitu od zloćudnih poveznica unutar aplikacija.

sop