Slučaj Zlatan Ibrahimović (39) i beogradska Marakana” i danas je top tema u regionalnim sportskim krugovima, ali i šire.

– Neko mora da odgovara za rasizam i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi Zlatana Ibrahimovića! Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak uvečer izborili su junački remi (2:2) protiv Milana u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope, ali je sjenku na odličnu igru izabranika Dejana Stankovića bacio jedan primitivni pojedinac, piše srbijanska “Republika”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bivšeg reprezentativca Švedske koji vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine huligan je počastio psovkom: “Smrdljivi balijo, pi***”… koja se jasno čula na praznoj Marakani.

Prema saznanjima “Srpskog telegrafa”, pojedinac koji još nije uhapšen nije ušao na stadion sa malim brojem navijača, već ga je neko uveo i smjestio ispod novinarske lože. Međutim, iz Zvezde nisu željeli da otkriju njegov identitet, iako su lako mogli da ga utvrde uvidom u karte koje su izdali i snimke sa video-nadzora. Umjesto toga, crveno-bijeli su izdali saopćenje i ogradili se od njegovih postupaka, uz izvinjenje Ibrahimoviću.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Apsurdno vrijeđati velikana poput Zlatana
Da pojedinac treba da bude uhapšen i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od pet godina, koja je predviđena prema srbijanskom zakonodavstvu, smatra i poznati advokat Tomo Fila (79).

– Trebalo bi đubretu odrediti maksimalnu kaznu zatvora, odnosno pet godina. Sramota je da se vrijeđa tako veliki igrač – kaže Fila.

Koliko je apsurdno vrijeđati velikana poput Zlatana Ibrahimovića može se jasno vidjeti iz 2014, kada je Srbija imala velike gubitke zbog poplava. Ibra je dao veliku novčanu donaciju u kampanji Dejana Stankovića, a tada je bilo prikupljeno dovoljno novca za izgradnju 28 stanova u Obrenovcu, jednom od mjesta koje je bilo najjače pogođeno poplavama. Ne treba zaboraviti da je bivši reprezentativac Švedske mnogo puta javno isticao da je ponosan na prijateljstvo sa Dekijem i Sinišom Mihajlovićem, a jednom prilikom je rekao da bi sa Mihom otišao i u rat.

Ukoliko UEFA odluči da pokrene postupak protiv Zvezde, može biti ponovo osuđena za rasizam. Podsjetimo, crveno-bijeli su poslije meča sa Suduvom, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka jula 2019. na domaćem terenu kažnjeni sa dvije evropske utakmice bez gledalaca na Marakani uz novčani iznos od 72.000 eura.