Samo dan nakon što je The Athletic objavio da su Real Madrid, Chelsea, Liverpool i Manchester City glavni kandidati u “lovu” na potpis hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola, španski portal Football Espana objavio je kritički tekst koji tematizira potencijalni transfer Hrvata u redove Real Madrida.

“Hrvatski reprezentativac smatra se jednim od najboljih mladih štopera na svijetu. Klupska transfer politika promijenila se posljednjih godina i okrenula prema igračima koji će imati dugoročnu budućnost na Santiago Bernabeuu poput, primjerice, Viniciusa Juniora, Rodryga i Aureliena Tchouaménija. Pérez namjerava slijediti ovaj model kada je riječ o potpisivanju novog središnjeg štopera”, piše John Menzies u uvodnom dijelu svoje analize, ali potom navodi:

“S Militãom, Rüdigerom, Alabom i Nachom Fernandezom, središnji dio obrane jednostavno nije prioritet za Real ovog ljeta. Postoji prostor i za Rafu Marina da djeluje kao peti izbor”.

Novinar Football Españe daljnjem dijelu teksta inzistira na tome kako Gvardiol ne bi trebao biti primarni cilj madridskog kluba s obzirom na igrače kojima Carlo Ancelotti raspolaže u odbrani, te naglasak stavlja na potrebe koje se, prema njegovom mišljenju, pojavljuju u Realovom veznom redu i napadu.

“Uz Tonija Kroosa, Luku Modrića i Karima Benzemu koji idu prema završnim fazama svojih karijera, postoji mnogo veća potreba za Bellinghamom i Haalandom u Real Madridu ovog ljeta”, piše Menzies, pa zaključuje:

“Gvardiol jednostavno nije potreban u ovom trenutku, sredstva bi se trebala koristiti negdje drugdje”.

Međutim, nekoliko sati kasnije na Bildovom portalu osvanuo je tekst pod naslovom “Gvardiol ili Bellingham: Real će dobiti samo jednog”, koji se bavi istom temom, ali iz različite perspektive.

Njemački novinari Robert Schreirer, Axel Hesse i Yannick Hüber u članku su istakli da Real mora odučiti je li mu važniji hrvatski defanzivac ili engleski veznjak, te u nastavku teksta ponudili argumentaciju koja je u potpunoj suprotnosti s onim što je ranije objavljeno na Football Españi. Nijemci se, naime, nisu složili s Menziesovom analizom, te smatraju da je Gvardiol madridskom velikanu ipak potrebniji od Bellinghama.

“Težnja u Madridu ide prema Gvardiolu. Dok je vezni red uvelike popunjen veteranima Kroosom i Modrićem, te budućim nositeljima Tchouaménijem, Camavingom i Valverdeom, Real u središnjem dijelu odbrane ima samo jednog igrača s kojim se kuju planovi za budućnost, a to je Militão, što nije slučaj s Rüdigerom i Alabom”, zaključili su.