Grupa studenata druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ koju čine: Stranjak Samra, Brekalo Anida, Lulić Merima i Krhan Senaida posjetila je Srebrenicu. Razlog odlaska bila je posjeta preduzeću FH Srebrena malina, koje se nalazi u mjestu Sućeska, nedaleko od Srebrenice, a u svrhu izrade marketing plana.

“Iz razgovora koji smo obavili sa g. Fikretom Hodžićem, ali i njegovim bratom Redžepom, koji su nam pružili nesebičnu pomoć prilikom same organizacije posjete, saznali smo mnogo informacija, koje su nam dale jasniju sliku o cjelokupnom poslovanju. Priča je krenula od same pojave ideje (još 2013. godine), za koju su mnogi smatrali da je nerealna. Međutim, vjera u samog sebe, trud i zalaganje, dvije godine kasnije doveli su do toga da FH Srebrena malina, postane prvi registrovani proizvođač maline u BiH. Osim želje, za realizaciju ideje bili su potrebni veliki novčani izdaci. Finansijskog partnera pronašli su u Ziraat banci, koja je također vjerovala u njihovu ideju. Osim braće Hodžić, imali smo čast da prilikom ove posjete upoznamo i direktora Ziraat banke u Srebrenici, g. Admira Moranjkića, koji nam je objasnio na koji način banke gledaju klijente, koji imaju odlične ideje”, ističu studenti.

Danas je preduzeće mnogo napredovalo u odnosu na svoje početke, pa tako osim uzgoja maline, bave se uzgojom i kupine, vrše otkup svježe maline proizvedene na području opštine Srebrenica, posjeduju modernu hladnjaču kapaciteta 200t, kao i potrebnu infrastrukturu za bavljenje ovom djelatnošću. Ono na što su posebno ponosni jeste posjedovanje HACCAP certifikata, koji zapravo i predstavlja najznačajniji aspekt proizvodnje i distribucije – kvalitet i sigurnost.

Pored svih informacija koje su studenti dobili, imali su priliku i vidjeti kako sve funkcioniše u praksi. Posjetili su sve parcele, objekte u kojima se odlažu, skladište i pakuju proizvodi, probali maline i uvjerili se zašto su Fikretove najprodavanije, time su shvatili da oni zaista uspijevaju pobijediti i da je taj uspjeh život.