U Fudbalskom savezu Švajcarske ozbiljno razmišljaju da ne zovu više u nacionalni tim fudbalere porijeklom iz drugih država, što je u velikom intervjuu za Nuj Zurher Cajtung potvrdio i generalni sekreter Aleks Majšer.

Čelnik tamošnjeg fudbala je kritikovao Granita Džaku i Džerdana Šaćirija zbog proslave golova protiv Srbije na Mundijalu u Rusiji i pozvao političare da razmisle o ukidanju dvojnih državljanstava.

“Za mene, lično, njihov gest nije bio politička provokacija, ali svakako da nije bio ni bistra odluka. Bila je to emocijalna reakcija povezana sa porodičnom historijom. To im verujem, ali je iskomplikovalo situaciju bespotrebno”, rekao je Majšer.

Šta vam je taj incident pokazao?

“Da postoji određeni problem u reprezentaciji Švajcarske i da moramo da ga riješimo pod hitno.”

Kako to mislite?

“Dvojna državljanstva stvaraju problem u svim sferama švajcarskog društva, ne samo u fudbalu. Postoje socijalne razlike i pitam se da li Švajcarska može da postavi neke granice? Pretpostavimo samo da će naša selekcija igrati na sljedećem Svetskom prvenstvu gdje će biti i Bosna, Hrvatska, Albanija, kao i neke afričke zemlje. Mnogima od njih smo već napravili igrače svih ovih godina i sa tim mora da se prestane”, poručio je Majšer.

Ipak, a to i podvlači i čelnik FS Švajcarske, to je zadatak za tamošnje političare da pronađu riješenje kako im se ubuduće ne bi događale slične stvari.

sop