Bez obzira na ubjedljiv i veoma težak poraz od Francuske u tuzlanskom Mejdanu rezultatom 52:102 Bosna i Hercegovina će igrati u trećoj fazi kvalifikacija za Mundobasket i to zahvaljujući Rusiji.

Rusija je večeras gostovala Belgiji te upisala trijumf rezultatom 66:84.

Meč u Lotto Areni u Antwerpu je počeo obećavajuće za domaće jer su nakon prvog perioda imali prednost rezultatom 23:20. Druga dionica je također bila veoma izjednačena, a ekipe su se smjenjivale u vodstvu. Na odmor se otišlo pri rezultatu 47:45.

Ključnu prednost Rusi su stekli u trećoj dionici koju su dobili rezultatom 14:22. Belgijanci su bili skoro tri minute što su gosti maksimalno iskoristili da rezultat preokrenu u svoju korist.

Na startu posljednje četvrtine Rusija je stekla dvocifrenu zalihu nakon poena Timofey Mozgova za 61:71. Kako se bližio kraj prednost gostiju je sve više rasla za končanih 66:84.

Belgijskim lavovima nije bilo dovoljno ni 15 poena sjajnog Sama Van Rossoma, dok su Ruse do pobjede vodili Dmitri Khvotstov sa 16 te spomenuti Mozgov sa 12 poena koliko su dodali još Nikita Kurbanov i Dmitrii Kulagin.

Bosna i Hercegovina će Belgiji gostovati u ponedjeljak, meč će se također igrati u Antwerpu sa početkom u 20:30.

Iz grupe E u treću fazu kvalifkacija osim naše reprezentacije su se plasirali Francuska i Rusija