Kažu da živim od uspomena, je… uspomene kad sad ne možeš uživati u nekim stvarima. Svaki dan ručam pitu, košta devet kuna, ja ostavim deset da neko ne bi nešto rekao. I onda neki kažu ‘Šta je deset kuna’. Pa ja ručam za deset kuna i sretan sam – priča nam Miroslav Ćiro Blažević (85) i smije se govoreći o nagradi koju je njegov sin, zajedno s meksičkim režiserom, dobio za dokumentarni film “Vatreni”:

– Baš lijepo da je dobio nagradu, ali znaš mene, sine, gdje nema love, ja se tu puno ne petljam…

Da, to je naš voljeni Ćiro. Koji nas svih ovih godina uveseljava doskočicama i šalama. O njegovim legendarnim izjavama mogla bi se napisati knjiga.

Izdvojili smo samo neke, svojevrsnu top listu, iako bi, vjerujemo, svako od vas imao drugačiju listu najboljih Ćirinih izjava.

– Hrvatska vodi protiv Estonije 6-1 i neko se spusti dole do mene i kaže mi da je predsjednik Tuđman prognozirao baš taj rezultat. I zabranim ja igračima da zabiju sedmi gol i dođe onaj mangup Šuker, utrpa loptu u gol i sruši mi koncepciju.

Samo smo ja i Izet ostali

– Nije mi lako. Znate kako je, u ovim godinama svaka boljka može biti fatalna. Teško mi je kad se sjetim da su svi moji vršnjaci pomrli. Ima jedan živ u Travniku, Izet Nalić. Stalno me zove da me vidi, samo smo on i ja ostali – kaže Ćiro.

Svojim izjavama nasmijavao je regiju.

– Ugledajte se na starog idiota poput mene i vidjet ćete kako će zemlja krenuti – rekao je novinarima u BiH kad je bio selektor.

Kaže da su izmislili njegovu izjavu da je htio biti pokopan uz druga Tita u Kući cvijeća.

Poznata je njegova ljubav prema prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu.

– Jesi ti normalan? Ja da legnem uz maršala Tita?! Ma nema šanse. Nikad nisam nešto takvo izjavio. Ja sam uvijek bio na onoj suprotnoj strani. Kad bih to rekao, majka bi se digla iz groba i opalila mi šljagu – rekao je Ćiro voditelju HTV-a.

Za majku Katicu bio je posebno vezan.

– Ona mi je bila sve. Umrla je 1961. godine i to je najtužniji trenutak u mom životu – rekao nam je Ćiro.

Ćiro, best of:

“Zašto žene ne komentiraju utakmice? Pa ne mogu igrači toliko brzo trčati koliko žene mogu brzo pričati”

Tuđman mi je iz kreveta vikao da mu ne prilazim jer ima gripu. Uletio sam u krevet i viknuo: ‘Predsjedniče, želim vašu gripu’, Ćiro o Franji kojega je obožavao

“Ja sam prema svojim igračima tiranin, samo tiranin može egzistirati na čelu reprezentacije”

“Kad smo igrali protiv Estonije, predsjednik Tuđman prognozirao je 6-1. To mi je neko došao reći na teren. Kod tog rezultata zabranio sam igračima da zabiju i sedmi. Ali onaj mangup Šuker zabije i sruši mi sve”

“Zlato moje, prehladio sam se. Sreća da se nisam upiškio”, rekao je Ćiro na pitanje zašto je skakutao kraj klupe

“Tajna je tajna dok je slučajno ili možda ne tako slučajno sazna Ćiro. E onda ona postaje senzacija”, rekao je kad su mu u Dinamu objavili da Mandžukića traži City

“Dobro, 6-0 je veliki rezultat, ali to se još da izdržati. No 7-0? E to je posebna blamaža”, Ćiro nakon argentinske pobjede protiv Srbije i Crne Gore

“Novinarski posao? Nema ništa bolje od toga. Imaš vlast, piješ ljudima krv na slamku i još te plaćaju za to”

“Drago mi je što više nisam pe*er”, kad su mu skandirali ‘Ćiro, majstore’, poslije osvojene bronze na SP-u 1998.

Majka je htjela da budem svećenik. I tako ja odem u samostan i vidim prekrasnu sestru Auroru. Kad sam je vidio, sunce ti *****, rekao sam si: ‘Ćiro, nije ovo za tebe’