Vahid Halilhodžić nagrađen je Ordenom Evropskog pokreta u BiH, najvećim priznanjem građana i građanki BiH.

Bio je to ujedno i povod za njegovu posjetu našem glavnom gradu, a nakon ceremonije dodjele nagrade, Halilhodžić je obavio intervju za TV1.

Istakao je da je ponosan što je dobio nagradu u svojoj zemlji, jer takve nagrade su uvijek posebn

“Dobio sam nagradu ambasadora Evropskog pokreta. To je nepolitička nagrada koja mi je u svakom slučaju jako draga. Ponosan sam što sam dobio nagradu u državi u kojoj sam rođen. Kad dobijete nagradu u svojoj državi, ona ima posebnu ulogu za vas. Drago mi je da sam priznat ovdje, znam da Bosna i Hercegovina ima aspiracije ka Evropi i želim da jednog dana bude član Evropske unije. Ako ja mogu nečim da pripomognem na tom putu, bit će mi jako, jako drago”, kazao je Halilhodžić.

Nezaobilazna tema razgovora sa njim svakako je i nedavna smjena sa mjesta selektora reprezentacije Japana, koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

“Da, odluka o smjeni sa mjesta selektora Japana prije svega me iznenadila, a osim toga i jako razočarala. Tri godine sam proveo u Japanu i puno smo radili. Ostvarili smo zacrtane ciljeve, plasirali se na Svjetsko prvenstvo, a usto smo dobro igrali. Bili smo stalno prvi, imali smo najbolju odbranu i najbolji napad, tako da smo sve ispunili. Onog momenta kad sam trebao da pokupim uspjeh na kraju, to su mi oduzeli. To me jako razočaralo, ali inače svaku takvu odluku na sličan način proživljavam. Osjećajan sam tip i od toga ne bježim, niti to krijem. Još nisam prebolio ovaj odlazak, a posebno će biti teško kad počne Svjetsko prvenstvo. Umjesto da budem tamo, bit ću negdje drugo, tako da je jasno da će biti još par teških momenata za mene”, istakao je Halilhodžić, dodavši da ne može sa sigurnošću tvrditi da su za smjenu krivi fudbaleri poput Kagawe, Honde i Okazakija, koji nisu kod njega imali značajnu ulogu u timu.

“To su samo nagađanja. Svaki trener u svojoj ekipi uvijek ima zadovoljne i nezadovoljne igrače. Pola ekipe koje igra je zadovoljno, oni koji ne igraju su zadovoljni. Oni vjerovatno nisu bili zadovoljni jer ih nisam selektirao, ali ja sam imao svoju viziju ekipe koju sam želio uspostaviti. Nisam još bio odlučio koja će 23 igrača putovati na prvenstvo. Na konferenciji za medije pitao sam javno svog predsjednika koji je razlog mom otkazu. Za mene objašnjenje da je došlo do pogoršanja u komunikaciji sa mnom nije nikakvo opravdanje za otkaz koji sam dobio. Na brutalan način su me smijenili nakon što sam tri godine uspješno vodio Japan”, poručio je popularni Vaha, dodavši da u ovom trenutku neće preuzeti nijedan klub i reprezentaciju:

“Imao sam više ponuda i od klubova i od reprezentacija. Zasad ću se malo odmoriti, a u budućnosti ću vjerovatno pronaći neki angažman. Neću žuriti sa angažmanom, potreban mi je odmor poslije svega što se desilo u Japanu. Sve ovakve momente malo teže preživljavam nego ostali, takav sam čovjek. Kad radim, radim sa puno duše, ponosa, volje i ambicije, a kad dođe razočarenje, proživljavam to na svoj način. U svakom slučaju, ostajem vjeran fudbalu, nakon toliko godina u njemu. Fudbal mi je donio puno finih stvari, nekad malo i gorkih momenata, međutim ostajem u fudbalu.

Danas se susreo i sa selektorom reprezentacije BiH Robertom Prosinečkim.

“Jutros sam se probudio, malo prošetao Baščaršijom i slučajno sam u gradu vidio Robija Prosinečkog. Popili smo kafu, rekao sam mu par stvari, ako treba nekad moju pomoć, bit ću na usluzi, bez ikakvih obaveza. Poželio sam mu puno sreće i nadam se da će poslije razočarenja i malo frustracija u posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo da će narod i ljubitelji fudbala imati malo više radosti u praćenju svoje reprezentacije”, kazao je Halilhodžić.

Dodao je i da zasad nema namjeru preuzimati reprezentaciju BiH u selektorskoj ulozi.

“Prije par godina imao sam par susreta sa rukovodiocima saveza. Svi su insistirali na tome da napravimo neki konsenzus, da dođem na mjesto selektora. Nažalost, nisam mogao, jer nisam još spreman da prihvatim takvu ponudu. Fudbal je jedno, no puno je tu politike, puno je miješanja ljudi sa strane koji su politički nastrojeni i koji imaju poglede koji meni ne odgovaraju. Sve ono što sam proživio u ratu na mene je ostavilo utisak i ne želim ponovo da imam takva razmišljanja oko sebe. Nisam bio spreman da prihvatim takvu ponudu i vjerovatno sam neke navijače razočarao, mnogo ih je željelo da dođem. Teško je sada reći da ili ne za ubuduće, jer svaki povratak na ova područja za mene je malo bolan. Neke stvari ne mogu tako lako da zaboravim. Da li ću jednog dana tu dolaziti kao selektor, to ne mogu da vam kažem”, objasnio je mostarski stručnjak, prenosi Sport1.ba.