Svi problemi Barcelone na vidjelo su izašli tokom posljednjeg prijelaznog roka.

Finansijski haos koji je bivši gazda kluba Josep Maria Bartomeu ostavio Joanu Laporti i sadašnjoj upravi doveo je do toga da je katalonski velikan očajnički morao prodavati igrači, a dogodilo im se i ono nezamislivo – nakon više od 20 godina iz kluba je otišao Leo Messi.

S druge strane imamo Bayern, klub koji je uzor svima ostalima što se tiče poslovanja. Bavarci stoga često znaju kritizirati konkurenciju. Bivši predsjednik Bayerna Uli Hoeness napao je Barcelonu, s kojom se večeras susreću u prvom kolu Lige prvaka.

“Da Barcelona igra u Njemačkoj, njen slučaj bi došao pred stečajnog upravitelja. Taj klub je bez eura i više nikome ne može biti uzor. Sjećam se da mi je David Alaba nedavno rekao da mu je san igrati za Barcelonu. Samo sam ga pitao: ‘A s kime misliš tamo pregovarati? S predsjednikom kluba ili stečajnim upraviteljem?’

To što su godinama radili nije u redu. Da, i ja sam često išao do krajnjih finansijskih granica, ali sam imao pokriće. Mogao sam srediti troškove. Kad vidite da to ne možete, onda morate reći ne.

Možda neću osvojiti Ligu prvaka, ali neću se ni zadužiti”, rekla je legenda Bayerna i Njemačke.