Trakavica oko transfera Matthijsa De Ligta i njegovog novog kluba je, izgleda, završena.

Iz utrke u kojoj su sudjelovali Barcelona, Manchester United, PSG, Manchester City, Real Madrid, Liverpool, Bayern i Juventus, kao pobjednik je izišao potonji.

U ovim trenucima u Amsterdamu se Juveov sportski direktor Fabio Paratici nalazi sa menadžerom mladog stopera Minom Raiolom. Dogovaraju se uvjeti prelaska mladog igrača u Staru damu.

Nakon pregovora oko gaže, dogovor je postignut takav koji je rezultirao time da će De Ligt biti drugi najplaćeniji igrač u svlačionici Juventusa, iza Cristiana Ronalda.

U pitanju je fiksnih osam miliona eura po sezoni plus četiri miliona u eventualnim bonusima. Dogovorena je i izlazna klauzula od bajkovitih 150 miliona eura.

Barcelona je bila opasno zagrijana, njeni čelnici pokušali su namamiti mladog stopera igrajući na sentiment, o povezanosti Ajaxa i nizozemskog nogometa s Barcelonom, Johannom Cruyffom i njegovim nasljeđem, ali se De Ligt nije dao navući i ostao je fokusiran na najbitnije – iznos koji piše na ugovoru.

PSG je čak nudio veću godišnju platu od Juventusa, ali nisu htjeli niti mogli ispuniti uvjete o izlaznoj klauzuli. Na kraju je u korist torinskog kluba presudio jedan adut, to je sam Mino Raiola.

Kad je u pitanju visina odštete, tu nema prevelikih iznenađenja. Ajaxu će biti isplaćen unaprijed postavljen iznos od 75 miliona eura.

Priča je time zaokružena i De Ligt postaje igrač Juventusa i saigrač Pjanića.