Dani Olmo, zvijezda španjolske reprezentacije i Barcelone, jedan je od ključnih igrača zaslužnih za osvajanje Europskog prvenstva. Iako je Španjolac, često ističe kako je u Hrvatskoj izgradio i svoju nogometnu karijeru i osobnost.

U DAZN-ovom dokumentarcu “Come On Futbol” prisjetio se svojih iskustava u Barceloninoj akademiji i neočekivanog transfera u Dinamo Zagreb s 16 godina.

Također je otkrio da je odbio poziv da igra za hrvatsku reprezentaciju prije Svjetskog prvenstva 2018. Dinamo ga je prije četiri godine prodao Leipzigu za 29 milijuna eura, a ovog ljeta Barcelona ga je vratila za 55 milijuna eura.

“Želio sam biti dio sportskog projekta i Dinamo mi je to omogućio. Kada napustiš Barcelonu, nije sve savršeno. U Hrvatskoj sam to shvatio. Ali, tamo sam postao čovjek, na terenu i izvan njega. Nogomet može pomoći na razne načine. Mi nogometaši smo utjecajne osobe, iako ponekad ne razmišljamo tako. Želio sam pomoći u Hrvatskoj.

Na mene su najviše utjecali ljudi koji su tamo proživjeli rat. Među njima je bilo i nogometaša. Neki nisu imali ruku ili nogu. Govorim o klupskim legendama”, pripovijeda kako ga su ga formirale Hrvatska i njena burna povijest.

Ispričao je da se Zlatku Daliću zahvalio na pozivu da ide na SP prije šest godina, na kojem je Hrvatska osvojila srebro: “Tada sam bio najbolji igrač hrvatske lige, a španjolska reprezentacija me nije zvala. No, rekao sam Hrvatima da ne želim igrati za njih. Zahvalio sam im i rekao da je moj san igrati za Španjolsku.”