Faruk Hadžibegić je dva puta bio selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegov drugi mandat, koji je trajao od januara do juna 2023. godine, neće se pamtiti kao uspješan. Naime, ovaj period je bio još kraći ako se pogleda broj odigranih utakmica – samo četiri, koje su se igrale između marta i juna prošle godine.

Hadžibegić je za Raport.ba pričao o rastanku sa Zmajevima, najvećoj šansu da se etabliramo kao respektabilan tim, te se dotakao i Ahmedhodžića:

“Sve što govorim, govorim isključivom s aspekta fudbala, odnosno terena, ne izlazim ni milimetra vani.
Lično, kao selektor nisam imao problema ni sa Savezom ni sa igračima ni sa medijima…”, objašnjava Hadžibegić, ali ipak dodaje da mu se čini da postajemo, ili već jesmo, “trač-društvo”.

Govorio je i o posljednjoj velikoj aferi u taboru “Zmajeva”, a to je (da li iznenađujući?) oproštaj od dresa BiH jednog najboljih igrača, 25-godišnjeg stopera Anela Ahmedhodžića.

“I za to sam siguran da nema nikakve veze s fudbalskim motivima.

I ovo sve što nam se plasira, te neke porodične stvari koje se iznose u javnost, zaista su degutantne. To je jako ružno…”, kaže Hadžibegić.

Zanimljivo, iako je i kod njega odigrao samo jednu utakmicu, Hadžibegić kaže da nije imao nikakav konflikt sa stoperom engleskog Shefielda Uniteda.

“Imali smo izvanredan kontakt, dobru saradnju. Sve je bilo perfektno, to je vrlo ugodan momak, ima potencijal.

To mi daje naznaku da možda problem njegovog neigranja nije sportske prirode, a on sam bi trebao reći o čemu se radi. Nešto vuče iza sebe, to je očito”, rekao je Hadžibegić.

Razgovor za Raport.ba zaključuje rečenicom:

“Imamo kapacitete, igrače, historiju, ali nemamo rezultat koji bismo morali imati, već i dalje padamo. Zaista je nemoguće da nemamo rješenje”.