Najveći derbi bosanskohercegovačkog fudbala odigraće se sutra, kada se Željezničar i Sarajevo suoče u utakmici osmog kola Wwin lige BiH.

Trener Plavih Denis Ćorić obratio se novinarima na press-konferenciji uoči derbija.

– Očekivanja su uvijek velika. Nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu. Sarajevo igra u dobroj formi, a i mi smo u dobrom ritmu. No, nema nikakvog pravila, jedna je utakmica, naboj, tako i sutra. Očekujem trkački dobru i agresivnu utakmicu i da pokušamo napraviti pozitivan rezultat. Znam da neće biti lako. Kolega Zekić je to dosta dobro posložio. Možemo biti zadovoljni i sa Željom. Da je moglo biti bolje, moglo je, ali idemo probati odigrati jednu mušku i čvrstu utakmicu, kazao je Ćorić u uvodnom dijelu obraćanja.

– Sve osim poraza je dobar rezultat. Ova dva dana smo pokušali resetovati ekipu i resetovati utakmicu. Razgovarali smo i jučer u analizi. Momcima nemam šta zamjeriti. Momci su željeli. Najbitnije je da mi u svlačionici možemo pogledati u oči jedni drugima. Svjestan sam kao trener da ništa ne može preko noći. Iskreno, neke stvari su mi prebrzo došle u ekipi Želje. Znamo šta je bilo prošle godine. Ova dva-tri dana do derbija smo se resetirali, pričali, momci su svjesni. Idemo odigrati hrabro i muški, pa ćemo vidjeti, govori strateg Željezničara.

– Miran sam i staložen, kao i uvijek. Jedva čekam da sudac dadne znak. Ponosan sam da mogu biti najvećeg derbija u BiH. Normalan sam čovjek koji se priprema kao za svaku drugu utakmicu. Nikakvog pritiska, uživam u svemu. To želim prenijeti na igrače. Bit će ovakvih utakmica još. Čast mi je što sam dio ovog svega. Nadam se da će sutra svi akteri pokazati pravi, istinski derbi, da svi zajedno izađemo sretni. Kakav će rezultat biti, vidjet ćemo svi, najavio je Ćorić.

Željezničar ove sezone izgleda mnogo bolje u odnosu na prošlu.

– Nije lako promijeniti preko noći neke stvari. To se radi jedan-dva prelazna roka. Svjestan sam svega, svih stvari. Mogu samo reći da će Željo biti dobar. Ne samo ovu utakmicu, nego općenito u dogledno vrijeme, ali treba malo vremena. Fokusiran sam na svoju ekipu. Želim da budemo dobri i rastrčani, smatra trener sarajevskog kluba.

Derbi će propustiti Samir Radovac zbog trećeg žutog kartona.

– Znamo da nam je Radovac vrlo bitan igrač, ali bez svakoga se može. To je tako u nogometu. Isto tako, kada sam dolazio u Želji, analizirao sam svakog igrača. Ne sjećam se kada je Radovac odigrao sedam utakmica u kontinuitetu, ali svi znamo ko je i šta je on. Što se tiče odbrane, ne bih je kritikovao. Golove protiv Zrinjskog smo primili iz tehničkih grešaka. Kada gubimo, gubimo svi. Prvi ja, pa onda ekipa. Greške su sastavni dio. Greške su nas skupo koštale. Dvije-tri greške koje je ekipa Zrinjskog iskoristila. Nismo bili skoncentrisani u tom trenutku. Zrinjski ima taj kvalitet i kaznio nas je, istakao je Ćorić.

Za kraj, osvrnuo se još jednom na U21 fudbalere sa kojima raspolaže:

– Rotiramo, vidite i sami da tražimo. Nekad morate praviti ekipu, ali šta je tu je, svjesni smo toga, ali ne bih stavljao teret na U21 igrače. Oni daju svoj doprinos, treba nekad momke istrpiti. Nije nekad lako biti mlad igrač, zaključio je Ćorić.