Jusef Atal, talentirani desni bek francuskog kluba Nice, nedavno je doživio pravne posljedice zbog svoje kontroverzne objave na društvenim mrežama.

Naime, 27-godišnji alžirski nogometaš osuđen je na osam mjeseci uvjetne zatvorske kazne i mora platiti novčanu kaznu od 45.000 eura, a sve zbog optužbi za “izazivanje mržnje na religijskoj osnovi”.

Atal je postao predmet istrage nakon što je podijelio video na svom Instagram profilu u kojem se podržavala molitva palestinskog propovjednika za “crne dane za Jevreje” tokom izraelskog sukoba u Gazi. Ovaj potez izazvao je negodovanje i izvan terena, rezultirajući ozbiljnim pravnim posljedicama.

U nastojanju da iskaže svoje žaljenje, Atal je uputio javno izvinjenje, no to nije spriječilo njegov klub da ga suspendira. Francuska nogometna liga također je intervenirala, zabranjujući mu sudjelovanje na terenu u narednih sedam utakmica.

Uprkos svojim pravnim problemima, Atal ima impresivnu karijeru u nogometu. Dolaskom u Nice iz belgijskog Kortrijka 2018. godine, postigao je značajan utjecaj, s 12 golova u 115 nastupa za klub.

Također je ponosni osvajač Afričkog kupa nacija 2019. godine i ima 29 nastupa za reprezentaciju Alžira.