Islam Mahačev odbranio je naslov UFC-ova prvaka u lakoj kategoriji pobjedom protiv Dustina Poiriera prekidom u petoj rundi na UFC 302 u Newarku.

Ovo je bila Mahačeva 26. pobjeda u 27 profesionalnih borbi i treća uspješna odbrana pojasa, koji je osvojio u oktobru 2022. protiv Charlesa Oliveire.

Nakon toga je dva puta odbranio naslov protiv Alexandera Volkanovskog. Mahačev je jedini poraz doživio 2015. godine kada ga je nokautirao Adriano Martins, nakon čega je nanizao 14 pobjeda.

Poirier, miljenik američke publike, stekao je slavu pobjedama nad Conorom McGregorom, ali je treći put ostao bez pojasa UFC-a u lakoj kategoriji.

Nakon što je 2019. postao privremeni prvak, izgubio je borbe za titulu protiv Khabiba Nurmagomedova, Oliveire i sada Mahačeva.

U svakoj rundi Mahačev je dominirao bacajući Poiriera na tlo, iako se Amerikanac uspio boriti i nanijeti posjekotine Mahačevu. U petoj rundi, Mahačev je prisilio Poiriera na tapkanje uslijed gušenja.

Ovom pobjedom, Mahačev je izjednačio UFC-ov rekord lake kategorije s tri uspješne odbrane naslova, što je ranije postigao njegov mentor Nurmagomedov, te Frankie Edgar, BJ Penn i Benson Henderson.