Hajduk je jučer odigrao neriješeno 1:1 s ukrajinskim prvakom Šahtarom iz Donjecka u drugoj pripremnoj utakmici u Sloveniji. Emir Sahiti postigao je gol za Hajduk u 13. minuti, dok je Lassina Traore izjednačio u 28. minuti. Iako su prijateljske utakmice nepouzdani pokazatelj forme, Hajduk je ostavio dobar dojam. Puno veći interes izazvala je izjava sportskog direktora Šahtara, Darija Srne.

Srna je za Dalmatinski portal otkrio da je večerao s novim trenerom Hajduka Gennarom Gattusom i da želi pomoći oko dovođenja igrača. Gattuso traži dva krilna napadača. Srna je spomenuo jednog ozlijeđenog Brazilca koji bi mogao doći u Hajduk, što upućuje na Newertona, s obzirom na to da jedino on od Brazilaca nije bio u zapisniku utakmice Šahtara i Hajduka.

Newerton je desnonogi igrač sitne građe, visok 167 cm, koji igra na poziciji lijevog krila. Prošao je omladinski pogon Sao Paula, a prošlog ljeta ga je Šahtar kupio za 3.6 milijuna eura. Njegova vrijednost procjenjuje se na 2.5 milijuna eura, a ugovor s Šahtarom traje do ljeta 2028. godine. Ako bi došao u Hajduk, vjerojatno bi to bilo na posudbu.

Newertona zastupa agencija Bertolucci Sports, koja predstavlja mnoge poznate brazilske nogometaše. Prošle sezone upisao je 21 nastup za Šahtar, postigao jedan pogodak i jednu asistenciju, a odigrao je i četiri utakmice Lige prvaka, uključujući dvije protiv Barcelone. Odlikuju ga brzina i kvalitetan dribling, s jakim prvim korakom koji mu omogućava da brzo izbacuje čuvare. Gattuso se nada da će ovaj transfer biti realiziran.