Cristiano Ronaldo bio je neizmjerno tužan kada mu je golman Slovenije Jan Oblak odbranio penal u posljednjim trenucima prvog produžetka utakmice osmine finala EURO-a.

Ronaldo je plakao kao malo dijete zbog propuštene prilike. Ipak, nije se dao obeshrabriti i ispravio je svoju grešku kasnije tijekom utakmice. U penal-seriji je ponovo preuzeo odgovornost i hrabro prvi izveo penal, uspješno zabivši gol slovenskom golmanu. Njegov liderski stav i hrabrost su se pokazali ključnima u tom trenutku.

– Bez sumnje, ovo je moje posljednje Evropsko prvenstvo. Ali nisu se sve emocije nakupile u meni zbog toga, nego zbog svega što je fudbalski povezano, zbog entuzijazma za ovu igru, entuzijazma kad vidim svoje navijače, svoju porodicu – rekao je Ronaldo nakon pobjede nad Slovenijom u osmini finala EURO-a.

Selektor Portugala, Roberto Martinez, pohvalio je Ronalda za njegovu odgovornost i odlučnost. Osim Ronalda, Martinez je posebno istaknuo i golmana Dioga Costu.

Costa je bio junak penal-serije obranivši čak tri udarca s 11 metara. Njegove obrane su bile presudne za pobjedu Portugala. Zahvaljujući Costinoj sjajnoj izvedbi, Portugal je prošao dalje u natjecanju.