Merih Demiral bio je junak turske pobjede protiv Austrije (2:1) za plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva, postigavši oba pogotka i time ispisao nogometnu povijest. Međutim, nakon susreta, više se piše o njegovoj proslavi nego o samoj igri.

Turski branič je nakon postignutog pogotka rukama formirao “vučji pozdrav”, simbol “Sivih vukova”. Taj pokret promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost “turske rase” i teži ujedinjenju svih turskih naroda u jednu državu koja bi se, prema njihovim vjerovanjima, protezala od Balkana, preko centralne Azije, pa sve do Kine.

Demiral ne vidi nikakav problem u takvoj proslavi i iznosi svoje viđenje: “Način kako sam slavio pogodak ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka”, rekao je.

Nastavljajući, Demiral je naglasio svoj ponos zbog turskog identiteta: “Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu”, zaključio je.

Iako Demiral ne vidi ništa sporno u svojoj proslavi, europska krovna nogometna organizacija (UEFA) najavila je da će reagirati na njegov potez. Postoji vjerovatnoća da će UEFA povući rigoroznu mjeru i izbaciti ga s turnira. Ipak, mnogi smatraju da bi to bila pretjerana mjera, te se nadamo da do toga neće doći.

Turska će u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske, što će biti nova prilika za Demirala da pokaže svoj talenat, ali i potencijalno izazove nove kontroverze.