HRT-ovi analitičari su uvijek tema u medijima za vrijeme velikih natjecanja, a uglavnom su to već poznata lica.

Međutim, danas je državna televizija predstavila nešto novo – nogometnu analitičarku. Tihana Nemčić Bojić, profesorica nogometa s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i nositeljica UEFA-in PRO licence, pojavila se u emisiji prije posljednjih utakmica osmine finala Eura 2024.

Nemčić Bojić je nedavno imenovana izbornicom ženske futsalske reprezentacije, a prije toga je vodila ženske U-15 i U-17 selekcije u velikom nogometu. U Europi su nogometne TV analitičarke već godinama ustaljene, s Alex Scott kao jednom od najpoznatijih.

HRT-ov potez da angažira Nemčić Bojić kao prvu hrvatsku nogometnu analitičarku je pohvalan. Nedavno je Joško Jeličić napustio analitičarski tim zbog emocionalne ispražnjenosti nakon ispadanja Hrvatske s turnira.

Njegove delikatne i nekorektne izjave bile su često u medijima. Nemčić Bojić je osvježenje na HRT-u i pridonosi raznolikosti u analitičarskom timu. Ovaj korak mogao bi potaknuti druge medijske kuće da slijede primjer HRT-a.

Nogometna stručnost Nemčić Bojić će zasigurno obogatiti prijenose utakmica.

Potez HRT-a mogao bi imati pozitivan utjecaj na percepciju žena u sportu. Nemčić Bojić će vjerojatno postati uzor mnogim mladim djevojkama. Ovo imenovanje je važan korak naprijed za hrvatski medijski prostor.