Evropsko prvenstvo ušlo je u nokaut-fazu. Nakon završenih utakmica po skupinama, sada slijede susreti osmine finala, gdje su se plasirale po dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri od šest trećeplasiranih. Otkako je UEFA 2016. proširila broj sudionika na 24 reprezentacije, trećeplasirani iz skupina imaju priliku proći dalje.

Jörn Petersen, urednik njemačkog medija Kicker, objavio je tekst pod naslovom “Europsko prvenstvo treba proširiti, koliko god to boljelo.” Petersen smatra da je planiran raspored križanja u osmini finala problematičan i dodaje da zbog toga “trenutni Euro ima ozbiljan problem.”

“Otkako je UEFA 2016. proširila broj sudionika Europskog prvenstva sa 16 na 24 momčadi, pojavila se tamna strana koja je u srijedu navečer bila posebno mračna,” piše Kicker. Petersen kao primjer navodi situaciju u kojoj je Mađarska pobijedila Škotsku kasnim golom (1:0) u trećem kolu skupine A i zatim tri dana bila uvjerena da će joj tri boda biti dovoljna za prolazak skupine.

Međutim, Gruzija je šokirala favorizirani Portugal (2:0) u zadnjem susretu skupine H i tako uzela zadnje mjesto od najboljih trećeplasiranih. Mađarska je tako uz Hrvatsku ostala jedina reprezentacija koja je osvojila treće mjesto u skupini a da nije prošla dalje.

Petersen također podsjeća da su Slovačka i Rumunjska znale da će obje proći ako u zadnjem međusobnom susretu odigraju neriješeno, što se i dogodilo, a utakmica je završila 1:1. Kickerov urednik smatra da se “narušava integritet natjecanja” ako sve momčadi koje se bore za treće mjesto ne igraju u istom terminu.

Smatra i da je nepravedno što će neke drugoplasirane reprezentacije u osmini finala također igrati protiv drugoplasiranih, dok će druge dobiti pobjednike skupina i jače reprezentacije.

Povratak na 16 reprezentacija? Petersen smatra da to nije opcija jer je prošireni Euro pokazao da manje reprezentacije mogu biti opasne. Stoga predlaže proširenje na 32 reprezentacije kao jedino rješenje, kako bi se formirale osam skupina s po četiri reprezentacije, od kojih bi dvije prolazile dalje.

On vjeruje da bi to osiguralo poštene sportske uvjete, iako bi kvalifikacije za Euro gotovo izgubile značaj jer bi se gotovo svi kvalificirali za glavni turnir.

Na kraju, Petersen izražava zabrinutost zbog formata Svjetskog prvenstva 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku, gdje će prvi put nastupiti 46 reprezentacija, umjesto dosadašnjih 32, što će omogućiti prolazak osam od 12 najboljih trećeplasiranih.