Bivši francuski nogometni reprezentativac Thierry Henry izjavio je da je tijekom svoje igračke karijere patio od depresije, bolesti koju povezuje sa svojim djetinjstvom, a koja je izbila na površinu tijekom pandemije koronavirusa dok je radio u Kanadi.

“Lagao sam veoma dugo jer društvo nije bilo spremno čuti što sam imao reći”, rekao je Henry za jedan engleski podcast. Trener mlade francuske nogometne reprezentacije priznao je da ga je ta neugodnost pratila tijekom svih godina kada je briljirao s loptom, a da toga nije bio svjestan.

“Tijekom moje karijere i od kad sam se rodio, mora da sam bio depresivan. Jesam li znao? Ne. Jesam li nešto učinio da to popravim? Ne. Ali prilagodio sam se određenom načinu života. U životu morate nogu pred nogu i hodati. To su mi govorili odmalena. Ja nikada nisam prestao hodati, osim tijekom covida, kada više nisam mogao izdržati. I tada počinjete shvaćati”, naveo je najbolji strijelac u povijesti Arsenala.

Henry je završio igračku karijeru 2014. godine i počeo se baviti trenerskim poslom. Prvo je radio kao pomoćnik u reprezentaciji Belgije, zatim u Monaku, a od 2019. do 2021. godine u Montrealu.

Istaknuo je da je tijekom pandemije koronavirusa godinu dana bio odvojen od svoje djece koja su ostala u Europi, budući da je radio u Kanadi, te je dodao da mu se događalo da gotovo svaki dan plače bez razloga.

“Suze su same tekle. Zašto? Ne znam, ali možda su tu bile jako dugo. Tehnički to nisam bio ja, to sam bio mlađi ja. Plakao sam za sve što nisam dobio, odobrenje”, naveo je 46-godišnji Henry.

Te probleme povezuje s djetinjstvom i stalnom potrebom za odobrenjem od oca, koji je često kritizirao njegovu igru.

“Kad sam bio mali, uvijek su mi govorili: ‘To nisi dobro napravio’. Očigledno kad to čujete češće od bilo čega drugoga, to ostaje”, dodao je Henry.

Henry se smatra jednim od najboljih napadača svih vremena i jednim od najboljih napadača Premier lige. Osvojio je brojna individualna priznanja, proglašen je najboljim igračem u povijesti Arsenala, čiji je najbolji strijelac sa 228 golova.

Osvojio je naslov s Monakom, dvije Premier lige s Arsenalom, dva FA kupa i dva Community Shielda. S Barcelonom je osvojio dvije titule u La Ligi, Kup kralja, Ligu prvaka, Španjolski superkup, Europski superkup i svjetsko klupsko prvenstvo.

Za reprezentaciju Francuske odigrao je 123 utakmice i postigao 51 gol, a osvojio je Svjetsko prvenstvo 1996, Europsko prvenstvo 2000. i Kup konfederacija 2003. godine.