Nakon gotovo mjesec dana Europskog prvenstva u Njemačkoj, preostalo je samo finale. Engleska je po drugi put zaredom stigla do te faze. Momčad Garetha Southgatea pobijedila je Nizozemsku u polufinalu s 2:1 nakon preokreta i sada će igrati protiv Španjolske za naslov europskog prvaka.

Nizozemci su poveli prekrasnim golom Xavija Simonsa, ali Harry Kane je brzo izjednačio iz jedanaesterca. Kada se činilo da će utakmica otići u produžetke, Ollie Watkins je zabio u 90. minuti.

Dan nakon utakmice, glavna tema u engleskim i svjetskim medijima bio je dosuđeni penal za Englesku koji mnogi navijači smatraju spornim. Kane je pucao na gol, a Denzel Dumfries je neoprezno ušao u blok. Nakon što je Kane promašio gol, došlo je do kontakta s Dumfriesovom nogom. Sudac Felix Zwayer prvotno nije ništa sudio, ali je nakon pregleda snimke dosudio penal.

Brojni engleski stručnjaci, poput Garryja Nevillea i Jamieja Carraghera, smatraju da nije bio penal, no VAR stručnjak Dale Johnson pojasnio je odluku. Johnson je objasnio da je Dumfriesov start bio neoprezan i bezobziran, te da je zbog toga dosuđen penal i igraču Nizozemske pokazan žuti karton.

Na stadionu je nakon odluke na semaforu prikazano objašnjenje: “Penal – igrač Nizozemske broj 22 je počinio bezobziran start na protivnika u pokušaju da igra loptom.”

“Zašto je Dankertu sugerirano da je ovo penal? Zbog prirode Dumfriesovog starta, koji je imao krampon đona okrenut prema Kaneu dok je pokušao udariti loptu”, započeo je Johnson.

“To se smatra neopreznim, bezobzirnim startom i to je ujedno i razlog zašto je igraču Nizozemske pokazan žuti karton. To je jedna situacija u nogometu gdje se start i nakon udarca može protumačiti kao prekršaj – onda kad je start bezobziran ili opasan”, dodao je.