Miralem Pjanić, nakon 16 godina igranja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, emotivno se oprostio od nacionalnog dresa putem Instagrama, ističući svoju neupitnu ljubav prema domovini.

Njegova odluka da igra za BiH potvrđuje sjećanje na njegovu želju iz mladosti, kada je jasno izrazio želju da predstavlja svoju zemlju. Iako su ga pozivali iz mlade reprezentacije Francuske, Pjanić je odbio te ponude u korist Bosne i Hercegovine.

“Rekao sam prije tri mjeseca da bih htio igrati za BiH, to mi je želja bila oudvijek. Pozvali su me prvi put, ali nisu znali da nemam bosanski pasoš, no moja želja je jasna – hoću da igram za BiH”, rekao je Pjanić te istakao da su ga zvali i iz mlade reprezentacije Francuske, ali da ih je odbio.

“Teško je i meni pošto hoću da igram za BiH, ali ne mogu ja da odlučim, imaju druge države što vide da sa BiH nešto ne ide pa me isto pitaju. Hoću da igram za BiH, ali ne mogu da čekam godinu dana. Zove me U21 reprezentacija Francuske i pričali smo, ali sam im rekao da čekam BiH. Ne mogu ja ništa više, sad je na Savezu da to uradi. Teško mi je kad vidim druge da igraju za BiH, a ja ne mogu”, dodao je.

Tokom karijere, igrao je za klubove poput Juventusa, Rome i Barcelone, dok je trenutno član Sharjaha u UAE. Debitovao je za nacionalni tim sa samo 18 godina pod vođstvom Miroslava Ćire Blaževića, a bio je ključni igrač na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Sa 115 odigranih utakmica i 17 postignutih pogodaka, Pjanić ostavlja dubok trag u historiji bosanskohercegovačkog nogometa.