Bosanskohercegovački bokser Enid Numanović je sinoć u Beču doživio prvi poraz u karijeri nakon što je izgubio na bodove od Bernandina Jakaja.

Numanović i Jakaj su u ring ušli kao neporaženi borci u poluteškoj kategoriji. Banovićanin je prije borbe imao 23, a Kosovar koji nastupa pod austrijskom zastavom je imao 15 pobjeda.

Nakon deset odboksanih rundi bodovne sudije Hilmi Bagci (97-93), Gunter Ecker (99-91) i Sven Graefe (99-91) su dodijelile pobjedu 26-godišnjem Jakaju koji je prema Boxrecu 42. poluteškaš svijeta.

Numanović je nakon prvog poraza u svojoj karijeri govorio za portal SOP i otkrio nam kakvi su njegovi utisci poslije sinoćnjeg meča, te kakvi su mu planovi za dalje.

Sinoć u Beču si doživio svoj prvi poraz iako si cijeli meč bio dominantiniji. Da li smatraš da su te sudije oštetile i koji je tvoj komentar na to?

”Sinoć sam u Beču radio vrlo izazovan boks meč, trajao je deset rundi. Bez obzira na krajnji rezultat, bio sam vrlo zadovoljan svojim nastupom. Pokazao sam izuzetnu tehniku, odlučnost i snagu tokom čitavog meča. Iako rezultat nije bio u mojoj korist, vjerujem da sam svojim radom i kretanjem ostavio snažan utisak na publiku. Radujem se budućim izazovima i prilici da pokažem svoj napredak u narednim borbama
Naravno video meča će biti objavljen na YouTube uskoro.”

Da li je ovaj poraz uticao na tvoje samopouzdanje ili ipak motivisao te da nastaviš dalje sa svojim uspjesima?

”Ovaj poraz svakako predstavlja izazov, ali nije uticao negativno na moje samopouzdanje. Naprotiv, motivirao me da još jače radim na sebi i unaprijedim svoje vještine. U borbi je važno izvlačiti pouke iz svakog iskustva, a ovaj poraz me dodatno potaknuo da budem još bolji.”

Da li nam mozeš otkriti kako izgledaju tvoje pripreme, koliko dugo se spremaš za borbu, koji su tvoji planovi i ciljevi za dalje?

”Što se tiče priprema, radim na njima intenzivno i temeljito. Obuhvaćaju taktički pristup, kondiciju, tehnike boksa i rad s trenerom. Pripreme traju nekoliko mjeseci prije svake borbe, fokusirajući se na specifičnosti protivnika.

Moji planovi za budućnost uključuju nastavak rasta i razvoja kao boksača. Cilj mi je ostvariti više pobjeda, možda se upustiti u veće izazove i, naravno, ostvariti naslove. Otvoren sam za sve mogućnosti i spreman sam nastaviti raditi predano kako bih ostvario svoje ciljeve u boksu”, govorio je Numanović za SOP.ba

Iz Numanovićevog kampa smatraju kako je njihov borac oštećen, te da je trebao pobijediti.

Njihovu objavu možete pogledati OVDJE