Najistaknutija biciklistkinja iz Bosne i Hercegovine osvojila je drugo mjesto na Svjetskom kupu u maratonu u Novom Mestu na Moravi u Češkoj, u jednoj od najuzbudljivijih utrka na Svjetskim kupovima u posljednjim godinama. Nakon 5 sati i 45 minuta, Vera Looser je odnijela pobjedu, dok je Lejla Njemčević stigla kao druga, sa zaostatkom od samo 29 sekundi. Na trećem mjestu završila je Rosa Van Doorn iz Nizozemske.

Staza dugačka 124 kilometra, vožena u dva kruga, donijela je izuzetno taktičko nadmetanje zbog mnogih ravnih dijelova. Nakon prvog kruga, grupa od šest biciklistkinja se odvojila od ostatka. Brzo se grupa smanjila na vodeći trojac, u kojem je naša takmičarka provela većinu vremena na čelu grupe.

Nakon tehničkog dijela, Vera Looser je uspjela stvoriti prednost od oko jedne minute, ali je Lejla Njemčević snažnom vožnjom ponovno spojila grupu od tri takmičarke. Pobjednica je odlučena na posljednjem tehničkom usponu, gdje je Njemčević ušla kao vodeća, ali je napravila sitnu grešku koja ju je koštala pobjede.

“Ovo je bilo izuzetno zanimljivo i nevjerojatno teško nadmetanje koje je trajalo gotovo šest sati. Od početka sam ciljala na pobjedu.

Međutim, druge takmičarke nisu bile voljne surađivati, pa sam veći dio utrke provela na čelu grupe i potrošila mnogo energije.

Iako sam prošle godine ovdje ostvarila pobjedu, ne mogu biti nezadovoljna drugim mjestom. Preostala su još dva Svjetska kupa do kraja sezone, a moj cilj je obrana ukupne titule pobjednice. Sljedeća utrka sigurno će biti jedna od najtežih koje smo vozili, s obzirom na 5.000 metara uspona koji nas očekuje”, rekla je Lejla Njemčević.

Naša takmičarka je svojom borbenom vožnjom na utrci privukla mnogo simpatija publike, te je imala podršku gledatelja duž cijele staze.

Sljedeći Svjetski kup koji se održava u Francuskoj zakazan je za kraj juna, a takmičare očekuje jedna od najzahtjevnijih utrka u kalendaru Svjetske biciklističke federacije, s 5.000 metara uspona na 100 kilometara staze.