Nakon dvije sezone na klupi Manchester Uniteda, Erik ten Hag našao se na velikoj raskrsnici s dolaskom nove uprave. Uprkos uspjesima u kupovima, nizozemski trener bio je pod velikim pritiskom zbog loših rezultata u domaćem prvenstvu. Očekivalo se da će ten Hag biti smijenjen na kraju sezone, ali situacija je bila složenija nego što se činilo na prvi pogled.

Manchester United je pod vodstvom ten Haga osvojio Carling kup u sezoni 2022/2023, što je bio prvi veliki trofej kluba nakon nekoliko godina. Ovaj uspjeh ponovljen je u sezoni 2023/2024 osvajanjem FA kupa, što je dodatno učvrstilo ten Hagovu reputaciju kao trenera sposobnog za osvajanje trofeja. Međutim, usprkos ovim uspjesima, loši rezultati u Premier ligi stavljali su ga pod sve veći pritisak.

Nova uprava, pod rukovodstvom INEOS grupacije, temeljito je analizirala situaciju. Dok su brojni veliki klubovi ovog ljeta mijenjali trenere i suočavali se s ozbiljnim problemima u tim procesima, uprava Uniteda je postala svjesna rizika povezanim s promjenom trenera.

Nakon dugog razmatranja, odlučeno je da nije optimalno tražiti novu opciju ovog ljeta, te je potvrđeno da će Erik ten Hag i naredne sezone voditi Manchester United.

Iako je ten Hag dobio povjerenje uprave, ostaje pitanje koliko će mu klub zapravo pružiti podrške. Očekuje se da United u njegovoj trećoj sezoni podigne nivo igre i pokaže značajan napredak u Premier ligi.

Uprava će pomno pratiti rezultate i učinak tima, te će odluke o budućnosti trenera biti donešene na osnovu performansi u nadolazećoj sezoni.

Pred Erikom ten Hagom su veliki izazovi. Njegova sposobnost da unaprijedi tim i povrati United na vrh domaćeg prvenstva bit će ključna za njegovu budućnost na klupi ovog velikana. Navijači s nestrpljenjem očekuju vidjeti hoće li ten Hag uspjeti opravdati povjerenje uprave i dovesti klub do novih visina.