Piše: Senad Kreso

Sramotan poraz Veleža protiv Intera iz Andore traži ne samo jednu duboku analizu u Veležu nego šire, da se dođe do nekog odgovora na pitanje – Na kojem nivou je trenutno naš premijerligaški fudbal i uopšte bh. fudbal. Svake godine rezultati naših klubova u evropskim takmičenjima su razočaravajući. Prošle godine mostarski Zrinjski je napravio jedan fin iskorak ali to nije dovoljno.

Ako pogledamo UEFA tabelu klubova nijedan naš klub nije među 100.

Tako imamo Zrinjskog na 137 mjestu, Borac (160), Velež (274), Sarajevo (213), a njihovi protivnici posljednjih dana: Inter iz Andore (158) – izbacili Velež. Aktobe iz Kazahstana (344), Sarajevo prošlo na penale. Engatija iz Albanije (358), Borac prošao na penale.

Mnogi se slažu da naš premijerligaški fudbal je nezadovoljavajućeg nivoa, Razloga je mnogo, ali dva su konstantna u našem fudbalu. Jedan je velike promjene u rosteru svakog prelaznog perioda. Ljetni prelazni period za klubove PLBIH je počeo 15.6 a završiće 6.9. Već prvi mjesec klubovi su se potrudili da obogate igrački fond pa je tako do sada 12 klubova PL BiH angažovalo 75 novih fudbalera.

Novoangažovani igrači su najviše iz zemalja u našem okruženju (republike bivše Jugoslavije) jer to im dozvoljava propis koji je donio Savez prošle godine gdje se kaže da oni nisu stranci.

Do sada od njih 75 novopridošlih, 30 ih se uklapa u tu prošlogodišnju odluku NFSBIH. Najviše novih fudbalera do sada angažovali su

Sarajevo 12, Borac 15 i Velež 10.

Sarajevo i Borac po 8 “stranaca” i Velež 5. Naravno u ovome periodu bilo je i 42 odlaska iz klubova. Najviše iz Borca, sedam fudbalera.

Drugi razlog, ništa manje važan je promjena trenera tokom sezone i po završetku prvenstva. Osam pl. klubova startuje u ovoj sezoni sa novim trenerom.

Naravno oba ova navedena razloga su potpomognuta klupskim menadžmentom u kojem su većinom individue skromnog sportskog iskustva i oni su ti koji donose često loše odluke koje direktno utiču na štetu kluba i naravno bh. fudbala..