Španski teniser Rafael Nadal je po povratku s olimpijskog turnira u Parizu, gdje je njegov nastup završio prije vremena, dodatno potaknuo spekulacije o mogućem povlačenju iz tenisa. Nakon što su on i Carlos Alcaraz eliminirani iz muških parova, Nadal je otkrio da je gotovo sigurno da neće nastupiti na US Openu, prenosi DPA.

Nadal i Alcaraz su završili svoj uspješan niz u olimpijskim muškim parovima porazom u četvrtfinalu od američkog para Austina Krajiceka i Rajeeva Rama, koji su ih pobijedili rezultatom 6:2, 6:4.

Četrnaestostruki osvajač Grand Slam titula već je ranije ispao u pojedinačnoj konkurenciji olimpijskog turnira na Roland Garrosu, gdje je u drugom kolu izgubio od srbijanskog tenisera Novaka Đokovića.

Nakon što je rano eliminiran iz turnira, Nadal je razgovarao o svojoj budućnosti. Kada je upitan hoće li otputovati u SAD, gdje se već priprema teren za US Open, rekao je: “Izgleda da neću, ali ću vas uskoro obavijestiti. Ne mogu dati definitivne odgovore još uvijek, trebam malo više vremena, ali mislim da je malo vjerovatno.”

Nadal je također sumnju u svoju budućnost na turnirima dodatno pojačao komentarima o svom odnosu s 17 godina mlađim Alcarazom.

– Da sam deset godina mlađi, mogli bismo imati lijep odnos na terenu i zajedno proživjeti mnogo lijepih trenutaka, ali to se neće dogoditi. Vidjet ćemo hoću li i dalje igrati na turnirima. Naravno, podržavat ću ga od kuće i uvijek mu željeti sve najbolje. Čak i ako ne nastavim igrati, volim tenis – rekao je.

Španski as, koji se može pohvaliti s 22 titule pobjednika Grand Slam turnira, nadao se da će svoju olimpijsku karijeru završiti trećom medaljom, nakon što je već osvojio zlato u pojedinačnoj konkurenciji i parovima.

– Bilo je dosta razočaranja što Španiji nisam vratio medalju, ali to je to. Svake minute na terenu trudio sam se koliko sam mogao, ali to nije bilo dovoljno za postizanje cilja. Ako je ovo zadnji put, to su nezaboravni osjećaji i emocije. Daju mi ljubav i podršku svake sekunde kada sam bio na terenu. Sjajno, nešto posebno je osjetiti to, posebno ovdje. U ovoj fazi svoje karijere igram zbog tih osjećaja, više zbog emocija nego zbog rezultata.

U karijeri sam osvojio dovoljno, puno više nego što sam ikada sanjao. Riječ je o uživanju u različitim iskustvima i ovo je još jedno životno iskustvo koje mogu podijeliti s Carlosom, izvanrednim igračem za kojeg mislim da će biti jedan od najboljih u historiji ovog sporta – zaključio je 38-godišnji Nadal svoj oproštajni govor s olimpijskog turnira.