Otac Imane Khelif je stao u zaštitu svoje kćeri, naglašavajući da je olimpijska boksačica rođena i odrasla kao djevojčica, usprkos ongoing sporu oko njenog spola u boksačkom svijetu.

Alžirac Khelif i tajvanski boksač Lin Yu-ting dobili su dozvolu za sudjelovanje na Olimpijadi, dok je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) usvojio drugačije kriterije od Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), koja je oboje diskvalificirala s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva zbog nejasnih rezultata testiranja podobnosti.

Khelif je prošla u četvrtfinale u ženskoj kategoriji do 66 kg nakon što je Italijanka Carina odustala od borbe u 46. sekundi, izjavivši tada: “Radije sam se povukla zbog svog zdravlja,” što je izazvalo dodatne kontroverze oko Khelifove podobnosti.

“Moje dijete je djevojčica. Odgajana je kao djevojčica. Ona je snažna djevojčica. Odgojio sam je da bude vrijedna i hrabra. Ima jaku volju za radom i treniranjem”, rekao je Imanein otac, Omar Khelif, za Sky News.

“Italijanska protivnica s kojom se suočila nije mogla pobijediti moju kćer jer je moja kćer bila jača, a ona mekša.

“Budimo vrlo jasni, govorimo o ženskom boksu”, rekao je Bach. “Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, koje su odgajane kao žene, koje imaju putovnicu kao žene i koje se godinama natječu kao žene.