Poznati igrač i trener FK Sarajevo, Dženan Uščuplić, tragično je preminuo jučer. Oni koji su ga poznavali ističu da je Uščuplić bio strastveni ljubitelj planina i prirodnih ljepota naše zemlje. Nažalost, u 48. godini života izgubio je život na Zelengori, na nadmorskoj visini od oko 1.700 metara, nakon što je bio pogođen gromom.

Prema nezvaničnim informacijama, Uščuplić je u trenutku nesreće razgovarao na telefon, budući da su pronađeni smrskani telefon i naočare. Međutim, o svim detaljima tog trenutka može se samo nagađati.

Načelnik Gorske službe spašavanja Republike Srpske, Nenad Ikonić, izjavio je da je njegovom timu bilo potrebno dva sata da stigne do mjesta tragedije, koju, prema njegovim riječima, nikada ranije nije doživio u svojoj karijeri, kako je prenio portal Reprezentacija.ba

– Čim smo dobili pozive od Federalne civilne zaštite i od nekoliko naših kolega, planinara, zaputili smo se ka Zelengori na mjesto tragedije. Gore nas je dočekao momak koji je bio očevidac i koji je sa nastradalim planinario tog dana. Kako se blizu nalazio vrh Planik koji ima 300 metara uspona, rekao mu je da se neće penjati i da će ga sačekati kod izvora, ali vidjevši da kasni gotovo dva sata, popeo se i našao beživotno tijelo, kazao nam je Ikonić.

Dotakao se natpisa kako je Uščuplić u nesretnom trenutku razgovarao na telefon, a apelovao je i na planinare da se pridržavaju pravila kako se ovakve situacije ne bi više dešavale.

– Telefon je ispravan i bio je pored njega, šta je radio, to niko ne može znati. Doktor koji je dolazio sinoć da ustanovi sve je rekao da se nije susretao sa ovakvim slučajem, a vjerujte, nismo ni mi za 20 godina rada. Da nekog grom udari… Sve akcije završavamo s porukom i zato bih baš iskoristio prostor da apelujem na ljude koji planinare da prate meteo-uslove. Ako se već moraju zadesiti na vrhu, da ne budu najisturenija kota i da ne strše na brdu. Oko groma postoji hiljade definicija, ali opet se desi. Dakle, najvažnije je da se ne bude na vrhu, barem da se skloni u neko podnožje – savjetuje Ikonić. Prenosi Reprezentacija.ba