Njemačka rukometna reprezentacija osigurala je mjesto u finalu Olimpijskih igara nakon napete pobjede protiv Španije s rezultatom 25:24.

Ovo je bila još jedna nevjerojatna rukometna predstava između Nijemaca i Španaca, kao što smo već vidjeli u grupnoj fazi turnira.

Andreas Volf, golman Njemačke, bio je ključan za pobjedu, ostvarivši 22 obrane, uključujući sedam od 16 udaraca sa šest metara. U završnici utakmice, Volf je obranio dva ključna zicera, što je dodatno osigurala pobjedu Njemačke. Španac Uščins promašio je sedmerac u 51. minuti pri rezultatu 22:22, dok je Gomez kasnije dao Španiji prvo vodstvo na utakmici (23:22).

Iako su imali priliku povećati prednost, Španci nisu iskoristili šanse, a Nijemci su ih kaznili. Renars Uščins bio je najefikasniji za Njemačku s šest golova, dok su Johanes Golla i Juri Knorr dodali po četiri. S druge strane, Daniel Fernandez Himenez predvodio je Španiju s pet pogodaka.

Ovo je prvo olimpijsko finale za Njemačku u posljednjih 20 godina, a u finalu će igrati protiv pobjednika utakmice između Danske i Slovenije. Poraženi tim će igrati za brončanu medalju protiv Španije.