Imane Khelif (25) iz Alžira osvojila je zlatnu medalju u boksu na Olimpijadi u Parizu u kategoriji do 66 kilograma, pobijedivši Kineskinju Liu Yang u finalu jednoglasnom odlukom sudaca.

Njena prisutnost na Olimpijadi izazvala je veliku pažnju zbog prethodne zabrane natjecanja koju su joj izrekli zbog sumnje u spolnu podobnost, nakon što su DNA testovi pokazali XY kromosome i višak testosterona.

Iako je Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) izdala zabranu za Svjetsko prvenstvo, Olimpijski odbor je omogućio Khelif i Lin Yu-Ting iz Tajvana natjecanje pod manje strogim pravilima.

Iako je mnoge zbunila mogućnost da se Khelif natječe u ženskoj konkurenciji, ona ima značajno iskustvo, uključujući nastupe na Olimpijadi u Tokiju 2021. godine, gdje je izgubila u četvrtfinalu.

Khelif je zabilježila devet poraza u svojoj karijeri, s amaterskim omjerom 37:9 i profesionalnim omjerom 9:5. Njezin najvažniji poraz bio je od Kellie Harrington na Olimpijadi u Tokiju i od Amy Broadhurst na Svjetskom prvenstvu 2022. godine.

Odrasla je u siromašnoj obitelji, gdje je prvotno sanjala da postane nogometašica, ali se kasnije zaljubila u boks unatoč protivljenju svog oca.

Nakon što je osvojila zlato, izjavila je da je ponosna što je Alžir predstavila na svjetskoj sceni i zahvalila svima koji su je podržali. Khelif je istaknula kako je ovo zlato odgovor svim protivnicima te se osjećala ponosno zbog svih koji su pratili njezine mečeve i pjevali himnu zajedno s njom.

“Ja sam jaka žena. Žena s posebnom snagom. Hvala Bogu, ovo je moj odgovor. Ovo zlato je odgovor svima koji su bili protiv mene.”

Foto: Instagram