Brazilke Ana Patricia Silva Ramos i Eduarda Santos Lisboa Duda postale su nove olimpijske šampionke u odbojci na pijesku nakon uzbudljivog finala u kojem su savladale Kanađanke Melissu Humana-Paredes i Brandie Wilkerson s rezultatom 2-1 (26-24, 12-21, 15-10).

Finale je obilovalo dramom i preokretima, a Brazilke su pokazale nevjerovatnu izdržljivost i snagu, posebno u odlučujućem trećem setu.

Ovaj historijski uspjeh donosi prvo olimpijsko zlato Brazilu u ženskoj odbojci na pijesku nakon više od dvije decenije, tačnije od Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, kada je ovaj sport prvi put uveden na olimpijsku scenu. Tada su Brazilke postavile temelje za buduće generacije, a sada su Ana Patricia i Duda vratile Brazil na tron.

Za Kanadu, ovaj rezultat također predstavlja veliki uspjeh, jer su prvi put u svojoj povijesti osvojile medalju u odbojci na pijesku na Olimpijskim igrama. Iako su bile blizu zlata, Kanađanke su ostvarile značajan podvig koji će zasigurno biti inspiracija za buduće kanadske generacije u ovom sportu.