Imane Khelif, osvajačica olimpijskog zlata u boksu za Alžir na Igrama u Parizu, privukla je pažnju ne samo zbog svoje sportske uspješnosti, već i zbog kontroverzi vezanih uz njezin rodni identitet.

Tijekom cijelog olimpijskog turnira, a i ranije, bila je tema rasprava jer su je optuživali da je muškarac.

Khelif je bila jedna od dvije boksačice u središtu rodnih sporova na Olimpijskim igrama, ali je unatoč tome osvojila zlato u kategoriji do 66 kilograma. U finalu je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Kineskinju Liu Yang, čime je postala nacionalna heroina u Alžiru.

Olimpijski odbor dozvolio joj je sudjelovanje na ženskom turniru, iako je prošle godine, zajedno s Lin Yu-Ting iz Tajvana, dobila zabranu natjecanja na Svjetskom prvenstvu zbog dokaza da imaju XY kromosome i višak testosterona. Ipak, Međunarodni olimpijski odbor je dopustio da obje boksačice nastupaju prema blažim pravilima o spolnoj podobnosti koja su važila na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Unatoč dozvoli za natjecanje, mnogi su izrazili sumnje u pravednost njezinog sudjelovanja na ženskom turniru, tvrdeći da su njezine fizičke karakteristike nepoštena prednost. Ipak, Khelif iza sebe ima već jedno olimpijsko iskustvo iz Tokija, gdje je prošla do četvrtfinala, te niz profesionalnih borbi, iako je ukupno izgubila devet mečeva.

Nakon što je postala slavna u svojoj domovini, Khelif je na svom Instagram profilu, koji prati više od 2,1 milijuna ljudi, podijelila video koji prikazuje njezinu stranu izvan ringa.

Taj je video privukao veliku pažnju javnosti, jer je predstavila drugačiju sliku od one koju je pokazivala tijekom natjecanja.

Video pogledajte OVDJE.