Sergej Barbarez (52) objavio je listu igrača za predstojeće utakmice protiv Nizozemske i Mađarske.

Na glavnom spisku nalaze se dva nova imena, Esmir Bajraktarević i Ifet Đakovac, dok je Emir Karić na dodatnom spisku. Reprezentacija.ba u nastavku predstavlja ovaj trojac novih Zmajeva.

Esmir Bajraktarević:

Esmir Bajraktarević, rođen u aprilu 2005. godine, ima samo 19 godina i ističe se kao jedan od najboljih mladih igrača u MLS-u. Igrao je za omladinske selekcije Waukesha, Chicago Firea i Wavea, a seniorski fudbal započeo je u Revolution prije nego što je prešao u New England. Od ljeta 2022. godine je član New Englanda. Ima devet nastupa za omladinske selekcije SAD-a i jedan nastup za A tim SAD-a u prijateljskoj utakmici. Bajraktarević je krilni igrač čija je trenutna tržišna vrijednost 2 miliona eura, a do sada je sakupio 36 nastupa u MLS-u.

“Čast mi je igrati za SAD, odrastao sam ovdje, ali nisam zaboravio svoje korijene. Odrastao sam u bosanskoj porodici, gdje se njeguje naš običaj. Od malih nogu sam pratio Džekine utakmice. Duboko osjećam Bosnu i Hercegovinu i volio bih jednog dana igrati za Zmajeve,” izjavio je prošle godine Bajraktarević.

Ifet Đakovac:

Ifet Đakovac, 26-godišnji vezista TSC-a iz Bačke Topole, završio je prošlu sezonu na trećem mjestu u Superligi Srbije. Počeo je svoju karijeru u Partizanu, a potom je igrao za Zlatibor i Tutin. U TSC je došao u januaru 2021. godine i od tada je odigrao 128 utakmica, uključujući šest u grupnoj fazi Europa Lige prošle godine. Dean Klafurić, trenutni trener TSC-a, komentarisao je Đakovca: “Nisam iznenađen što će Đakovac igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ovo je dokaz da novi stručni štab pod vodstvom Sergeja Barbareza i Emira Spahića radi sjajan posao. Ifet ima kvalitetu da bude pojačanje za reprezentaciju, fizički je snažan, borben i ima dobru tehniku.”

Emir Karić:

Emir Karić, koji se našao na dodatnom spisku selektora Barbareza za mečeve Lige nacija, ima 27 godina i igra na poziciji lijevog beka. Od početka ove sezone je član Sturma. Karić je započeo svoju karijeru u Lieferingu, igrao je za Austriju i Altach, a od ljeta 2021. do ljeta ove godine bio je u Darmstadtu. Njegova tržišna vrijednost na Transfermarktu je 1 milion eura. Također je nastupao za mlađe selekcije Austrije.
Izvor: Reprezentacija.ba