Bosna i Hercegovina večeras otvara Ligu Nacija susretom s Nizozemskom, a sastav za ovu utakmicu zaintrigirao je sve navijače bh.reprezentacije. Reprezentacija.ba je na svom portalu objavila koji sastav bi mogli večeras očekivati.

Jedan od ključnih faktora je prisustvo Edina Džeke, koji će, s obzirom na svoju izvrsnu formu, gotovo sigurno biti među prvih 11. Slično je i s Erminom Bičakčićem, čije iskustvo Barbarez očigledno želi iskoristiti za stabilizaciju odbrane.

Povratak Džeke bit će prvi značajan potez u odnosu na utakmice iz juna. Druga promjena će biti povratak Amara Dedića nakon povrede, za kojeg se očekuje da će imati čvrsto mjesto među prvih 11. Također, Denis Huseinbašić, nakon dobrih nastupa u Kolnu, vjerojatno će dobiti bolji status nego što je imao u Barbarezovom debiju. Ove promjene su već gotovo sigurne.

Treća promjena bit će izostanak Anela Ahmedhodžića, koji je povrijeđen i koji je bio u prvih 11 u oba prethodna meča pod Barbarezovim vodstvom.

U prva dva meča pod vođstvom Barbareza, ključne uloge imali su Tahirović i Gigović, za koje je izjavio da ih vidi kao buduće vođe reprezentacije u narednih deset godina. Iako njihova minutaža u pripremnim mečevima ove sezone nije bila velika, obojica su zdravi i spremni, bez većih problema u odnosu na umor koji su pokazivali u junu.

Dario Šarić, koji je poznat po svojoj energiji, također ne može se pohvaliti velikom minutažom u Palermu, gdje je propustio dva posljednja meča. S povratkom Džeke i pomakom Demirovića, biće zanimljivo vidjeti kako će Barbarez uskladiti napad reprezentacije, s obzirom na to da je Haris Hajradinović bio ključna “spojka” u utakmicama protiv Engleske i Italije. Burnić je među vezistima trenutno u najboljoj formi, s obzirom na uspjehe svog Karslruhera u Bundesligi 2, a njegov trener Zlatan Bajramović najbolje poznaje njegove kvalitete.

U konačnici, očigledno je da Barbarez neće moći odmah zamijeniti sve igrače koji nisu u njegovim dugoročnim planovima za naredne četiri godine. Neće biti moguće primijeniti jedinstvene kriterije za sve pozicije i igrače, jer će se svaka pozicija i uloga morati razmatrati pojedinačno.

Glavni cilj je da Bosna i Hercegovina u utakmicama protiv Nizozemske, Mađarske i drugih timova u Ligi Nacija postane težak protivnik i postupno se izvuče iz duboke krize u kojoj se nalazi.

Analizirajući ove stvari te nakon što će trojica reprezentativaca izostat sa večerašnjeg meča (Ahmedhodžić, Kolašinac i Hajradinović), Reprezentacija.ba je u svome članku istakla koji sastav bi mogli večeras gledati.

Foto: Reprezentacija.ba