U poljsku Ekstraklasu stigao je prošle godine. Potpisavši na tri godine sa Lechom, Dino Hotić je sebe video na duže staze klubu iz Poznana. Prošlu sezonu nije imao sreće s povredom aduktora, baš kad je krenuo sa dobrim partijama. Odigrao je svega 14 utakmica, ali je zato ove riješio da sve naplati.

‘’Ušao sam u formu, ide mi dobro, osjećam se lijepo i zato me lopta sluša’’ kaže na početku razgovora za portal Sportske.ba najbolji igrač lidera poljskog prvenstva.

Lech je osmostruki prvak Poljske i po tome je peti klub u ovoj državi. Igraju na stadionu kapaciteta 43.000 mjesta. Euforija je zahtavila klub i grad: Lech je prvi na tabeli sa 19 bodova iz osam kola.

‘’Uvijek se Lech bori za titulu, idemo utakmicu po utakmicu, igramo dobro, elipa je posložena, traži se puno od nas, analizira se svaka utakmica… Ništa se ne prepušta slučaju. Ne možemo govoriti o tituli, jer je rano, ali očekujemo da nastavimo sa dobrim igrama i pobjedama, jer imamo kvalitet.’’

Dino je do sada postigao četiri gola, a ima i jednu asistenciju. Dva pogotka mu je poništio VAR. Golčina protiv Jagelonie obišla je Evropu. Pogodak iz slobodnog udarca možete pogledati OVDJE.

‘’Igram na poziciji desnog krila, ali ulazim unutra na poziciju desetke, kada bekovi idu ofanzivnije, ja im se sklonim s puta, ulazim između linija, tu se krećem, tražim loptu u prostor i u noge. Uvijek sam volio ulaziti s desne strane okomito na lijevu nogu, to mi odgovara.’’

Lech se pojačao još jednim bivšim reprezentativcem BiH Stjepanom Lončarom. U ekipi su i hrvatski stoper Milić, te, Slovenac Miha Blažič. Prednjače Skandinavci u ekipi ih je devet, uključujući i trenera iz Danske Nielsa Fredriksena. Vodio je U-21 reprezentaciju, te Brondby i Esbjerg.

‘’Imam dobar odnos sa trenerom, nemam se na šta požaliti. Radim maksimalno, želim biti još bolji’’.

Liga je vrlo dobra, ima dosta kvalitetnih ekipa. Igra se ozbiljan nogomet, sa dosta trke i duela.

‘’Poljska liga je jaka, dosta ekipa se protiv nas brani, fizički je to naporno. Primjerice, belgijska liga je otvorenija, može se kazati i tehnički kvalitetnija, ali i u poljskom prvenstvu ima dobrih igrača. Teže je dati gol. Stadioni su ispunjeni, osjećaš se kao pravi nogometaš. Lech svaku utakmicu ima najmanje 25 hiljada navijača, a kada su derbiji bude i 40 hiljada. Navijači su dobri, daju nam podršku, prvi smo i sve je ljepše’’ priznaje 29-godišnji igrač.

U reprezentaciju BiH ga prvi pozvao Robert Prosinečki. Bio je i na spisku Duška Bajevića, te Peteva. Odigrao je četiri utakmice. Iako sada nije u planovima novog selektora, Hotić nije odustao od nacionalnog tima.

‘’Svakako da Imam ambicije ponovo obući reprezentativni dres. Svjestan sam da bih se vratio moram non stop i igrati na odličnom nivou. Ako ovako nastavim sa igrama očekujem da bi me selektor mogao pozvati. Ja svoje radim najbolje što mogu, a selektor odlučuje i ja to poštujem”

Hotić je rođen u Ljubljani, a njegovi roditelji su z BiH, otac iz Ključa, majka iz Modriče. Sretan je u Lechu, s kojim ima ugovor do ljeta 2026. godine. Ima ambicije da se okuša u jačoj ligi.

‘’Belgija mi je top liga, ali volio bih u Bundesligu, tu mislim da mogu, nogomet je visokog intenziteta i mislim da bih se snašao, jer dosta trčim. Ali, vidjećemo… Sada sam fokusiran na svoj klub da što bolji budemo ove sezone’’ rekao je na kraju Hotić.

(E. D./Sportske.ba)

Pratite naš rad na:
Instagramu
Facebooku