Zabijao je golove i bio jedan od najboljih fudbalera u svojoj zemlji, a danas živi kao beskućnik. Možda niste čuli za njega, ali njegova priča ponovo je postala viralna na društvenim mrežama – Apolinar Panijagwa.

Fotografisan je kako živi na ulici, a malo ko ga prepoznaje. Ima 78 godina i nema nikoga, a ljudi pokušavaju pokrenuti humanitarnu akciju kako bi mu pomogli, ali za sada im ne ide. Njegove slike ponovo kruže društvenim mrežama i svi čekaju reakciju.

Bio je jedan od najboljih napadača u historiji paragvajskog fudbala, igrao je za Milionarios i postao prvak Kolumbije, a to je ponovio i s Libertadom u Paragvaju. Iako je odigrao 18 utakmica za reprezentaciju, to mu nije osiguralo dostojanstven život u starosti.

Pojedinci su mu i prethodnih godina pokušavali pomoći.

“Prepoznao sam ga, bio je odličan igrač, žao mi je zbog svega ovoga. Došao sam mu pomoći, donio sam mu odjeću, ošišao ga. Donio sam mu dekicu, nešto za jesti. Spava na klupi. Radio sam to od srca, vidio sam da je on to trebao, igrao je u mnogim klubovima, trebao mu je pomoć”, rekao je jedan čovjek koji mu je pomogao prošle godine, ali od tada se nije puno promijenilo.

Prema izvještajima medija, bivši nogometaš tokom noći odlazi u baraku gdje spava, dok ga djeca u susjedstvu potpuno ignoriraju. Jedinu pomoć dobija od lokalnog frizera koji ga povremeno šiša i daje mu novac. Osim djece, ni država ne obraća pažnju na njega, a apele navijača niko ne uzima u obzir. Trenutno nema naznaka da bi mogao biti smješten s ulice.