Nedavna vijest o otpuštanju Sir Alexa Fergusona iz Manchester Uniteda izazvala je snažne reakcije, posebno među navijačima.

Ferguson, koji je ostavio neizbrisiv trag kao jedan od najuspješnijih trenera u povijesti nogometa, radio je za klub u ulozi globalnog ambasadora nakon povlačenja s pozicije trenera 2013. godine.

Nakon što je bio na platnom spisku kluba gotovo četiri desetljeća, Ferguson se našao među 250 zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom, što je šokiralo nogometnu zajednicu.

Još veći udarac stigao je od novog vlasnika kluba, Sir Jima Ratcliffea, koji mu je zabranio ulazak u svlačionicu na Old Traffordu.

Do sada je Ferguson imao slobodan pristup svlačionici, gdje je često dijelio savjete trenerima i igračima, pomažući u izgradnji ekipe svojim neprocjenjivim iskustvom.

Ratcliffeova odluka smatra se izuzetno nepoštovanjem prema legendarnom Škotu, koji je osvojio 13 naslova Premier lige, 5 FA kupova i 2 trofeja Lige prvaka u svom mandatu od 1986. do 2013. godine.

Ova odluka izazvala je bijes među navijačima, koji su Fergusona smatrali ne samo simbolom uspjeha već i zaštitnikom kluba.

Navijači vjeruju da je Fergusonov utjecaj na klub neprocjenjiv i da je njegova prisutnost u svlačionici bila ključna za održavanje klupske kulture i pobjedničkog mentaliteta.

Iako Ratcliffe ima viziju modernizacije kluba, mnogi smatraju da je ovim potezom pokazao nedostatak poštovanja prema čovjeku koji je Manchester United učinio globalnom nogometnom silom. Mnogi se pitaju kako će se ovakve promjene odraziti na budućnost kluba i njegov identitet.

Fergusonov otkaz i zabrana pristupa svlačionici označavaju kraj jedne ere za Manchester United, a mnogi se boje da će to imati dugoročne posljedice na moral i povjerenje unutar kluba.