Najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto gostovao je u podcastu Sport centar portala Bljesak.info.

– Treniramo puno. Nekad se malo osjeti možda promjena terena i drugih stvari, ali sam se stvarno psihički umorio. Nije lako iznijeti neke stvari. Znaš da javnost i ljudi te neke zakulisne radnje predstavljaju na drugi način. Ja sam i znao da ću suditi te neke utakmice, kada gori tu sam, a kada sam delegiran treba da odradim taj posao i ostavim svjetliji dio na suđenje. Naravno, mogu i pogriješiti. Jedan dan možeš biti najbolji, sutra pogriješi, samo će ti pamtiti onu koju pogriješiš – priča Peljto za Podcast Sport centar.

– Ne mogu vjerovati i dalje da je najvažnije u našem fudbalu ko sudi. Vi kad date tri ili četiri gola, nema tog sudije koji to može okrenuti. Kada dominiraš, ništa te ne može omesti. Kada sam počinjao suditi, najobičnija utakmica mi je bila najteža. Uvijek se lomi na najslabijem. Normalno, nekad čovjek poleti u visinu. Naša lista ima tri kategorije. – objašnjava Peljto za Bljesak.

Irfan je pričao o visokom ritmu koji je imao u posljednjem vrijeme.

– Krenulo je od utakmice Borac – Zrinjski. U to vrijeme, dugo nisam sudio u Banjaluci. Znao sam da je to fudbalski grad, kakvi su igrači u Borcu, o Zrinjskom da ne trošim riječi. Otišao sam sa pritiskom pozitivnim koji volim imati pred utakmicu. Ako nemam tremu, nisam dovoljno dobar u utakmici. Bila je težina u toj utakmici. Međutim, treba istaći nakon svih priča, mogu samo reći riječi hvale u svom slučaju. Nije to neka floskula, ni da ja nekome idem niz dlaku. Igrači, toliko poštovanje na terenu nisam očekivao. Da ne izdvajam nikoga, igrači sami kažu “pusti nas da igramo”. Ja kažem, “sve je do vas”. Ta je utakmica prošla super – izjavio je Peljto.

Cijeli intervju pogledajte na Sportske OVDJE