Borislav Mihaylov, čiji je mandat na čelu Fudbalskog saveza Bugarske trajao od 2005. godine, konačno je podnio ostavku pod pritiskom javnosti, izazvanom ne samo lošim sportskim rezultatima, već i kontroverznim događajima izvan terena.

Nedavni val nasilja i protesta među navijačima, koji su zahtijevali Mihaylovljev odlazak, kulminirao je incidentima tokom kvalifikacijskog susreta za EURO između Bugarske i Mađarske sredinom novembra.

U tim nesretnim događajima, koji su se odvili na praznim tribinama, deseci policajaca i navijača su ozlijeđeni, što je dodatno produbilo već postojeće napetosti u bugarskom nogometnom okruženju. Sada, nakon što je Mihaylov konačno napustio čelnu poziciju, Bugarski fudbalski savez traži novi početak.

Mihaylovljeva 18-godišnja vladavina bugarskim nogometom bila je obilježena stalnim kontroverzama, uključujući optužbe za namještanje utakmica, ilegalno klađenje te zloupotrebu javnih sredstava.

Osim toga, njegov odlazak znači da će Bugarska reprezentacija propustiti učešće na nadolazećem EURO-u u Njemačkoj, s obzirom da su posljednji put učestvovali 2004. godine, prije nego što je Mihaylov preuzeo vođenje Saveza.

Bivši golman s više od stotinu nastupa za bugarski nacionalni tim tokom 15 godina karijere, Mihaylov je bio na meti kritika zbog nedostatka transparentnosti i nedostatka odgovora na brojna pitanja koja su pratile bugarski nogomet. Fudbalski savez Bugarske sada će imati priliku za novi početak i izbor novog predsjednika planiran je na kongresu u martu 2024. godine.