Legendarni hrvatski golman i bivši trener Željezničara i Borca Tomislav Ivković se u posljednjih nešto više godinu, otkako je bez angažmana, isprofilirao u jednog od viđenijih nogometnih analitičara u Hrvatskoj, prenosi Klix.

Stalni je analitičar na HRT-u, na kojem je sinoć dao svoj osvrt na prethodnu rundu Hrvatske nogometne lige u kojoj je Hajduk osigurao jesenju titulu, prvu nakon 19 godina.

Tom prilikom se Ivković dotakao odgađanja utakmica koje je posljednjih godina postalo trend ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini. Hrvat je kritikovao takvu pojavu i pomenuo našu zemlju.

“Čestitke Hajduku na jesenskoj tituli, zasluženo su tu gdje jesu. Međutim, Dinamo ima tri utakmice manje, Rijeka jednu, sve je to na pola, nije to sve isto. Ja bih volio da nema odgađanja utakmica, to je nestvarno, to samo nama i Bosni i Hercegovini pada na pamet”, rekao je Ivković.

Istakao je da ekipa koja se bori za Evropu mora moći odigrati tri utakmice sedmično.

“Ekipa koja se bori za Evropu, ako ne može odigrati tri utakmice sedmično, onda bolje da ni ne igra. To je način na koji radiš i na koji se usavršavaš. Jedini mogući način na koji možeš postati još bolji. Pokaži da hoćeš i možeš”, dodao je Ivković, piše Klix.

Podsjećamo, Ivković je vodio Željezničar od ljeta 2021. do januara 2022., au Borcu je bio prvo sportski direktor pa trener. Mandat na obje pozicije mu je trajao ukupno šest mjeseci.

Trend odgađanja utakmica tokom igranja Evrope je u BiH prisutan već nekoliko godina, a Hrvati su ga “uveli” tek nedavno. Zbog toga trenutno, kako je rekao Ivković, mnogi timovi imaju zaostale mečeve koje tek trebaju odigrati.

U Premijer ligi BiH je ove sezone Zrinjski odgodio svojih pet susreta, Željezničar i Borac po dva, a Sarajevo jedan duel.